Η επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Με αγωνία παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στον Λίβανο, εν μέσω φόβων για μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Το BBC αναλύει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έχει επεκτείνει τις επιχειρήσεις της κατά της Χεζμπολάχ με ισχυρές επιθέσεις. Η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται να είναι σίγουρη για την στρατιωτική της πορεία, ξεκινώντας με συντονισμένες εκρήξεις και ακολούθως επιθέσεις από αέρος.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δηλώνει ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των αεροπορικών επιθέσεων, που, όπως λέει, κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει θύματα σε Ισραηλινούς πολίτες. Ωστόσο, η κατάσταση στον Λίβανο είναι κρίσιμη, με αναφορές για περισσότερους από 550 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Η Χεζμπολάχ, όπως διαμηνύεται, άρχισε να προβαίνει σε συνεχείς επιθέσεις προς το Ισραήλ από την ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ηγεσία του Ισραήλ στοχεύει να αποδυναμώσει αυτήν την οργάνωση, ελπίζοντας ότι οι σφοδρές επιθέσεις θα αναγκάσουν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να επανεξετάσει τις στρατηγικές του.

Σύμφωνα με το BBC, η Χεζμπολάχ είναι πιο έτοιμη και οργανωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συγκρούσεις. Διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο, ενώ οι στρατηγικοί της στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι. Ο ρόλος του Ιράν στη στήριξή της, καθώς και οι εμπειρίες των μαχητών της από το μέτωπο στη Συρία, την καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη.

Η τρέχουσα κατάσταση φέρνει στο νου προηγούμενους πολέμους, όπως εκείνον του 2006, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες, ενώ οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατέστρεψαν πολλές υποδομές του Λιβάνου. Τώρα οι κινήσεις του Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο στην αεροπορική ισχύ, αλλά μιλούν ήδη για πιθανές χερσαίες επιθέσεις εάν η κατάσταση κλιμακωθεί.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαμηνύει ότι η τρέχουσα στρατηγική αποσκοπεί να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο Ισραήλ, ενώ η διπλωματική πλευρά παραμένει «παγωμένη» χωρίς προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους για την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης στον Λίβανο είναι καθοριστική, αλλά οι προοπτικές για περαιτέρω συνομιλίες παραμένουν θολές.

Η κατάσταση εκτός ελέγχου προκαλεί ανησυχία για το μέλλον, καθώς οι αμάχοι και στις δύο πλευρές υποφέρουν από τη βία και την αβεβαιότητα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει την πρωτοβουλία, ενώ η Χεζμπολάχ δείχνει να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις στρατηγικές επιθέσεις της, καθιστώντας την κατάσταση πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Πηγή: documentonews.gr