Η Επιστροφή του Ερντογάν και η Απουσία του από το Δείπνο του Μπάιντεν Δημιουργεί Απορίες

Η Επιστροφή του Ερντογάν και η Απουσία του από το Δείπνο του Μπάιντεν Δημιουργεί Απορίες

Μυστήριο περιβάλλει την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς απουσίασε από το δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που συμμετείχαν στη 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης 26/9, με το αεροσκάφος του να προσγειώνεται στις 09:30.

Από την τουρκική προεδρία δεν δόθηκαν πληροφορίες για τους λόγους της απουσίας του από το δείπνο, αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, συμμετείχε στη δεξίωση που διοργάνωσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν πολλές προσωπικές συναντήσεις, όμως έχουν διατηρήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες και κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών έχουν έρθει σε επαφή, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη Γάζα και των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός. Οι σχέσεις τους έχουν χαρακτηριστεί από αντιπαραθέσεις αλλά και από συνεργασίες σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

Πηγή: documentonews.gr