Η Ταϊβάν ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με νέα αμερικανική βοήθεια

Η Ταϊβάν ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με νέα αμερικανική βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε την Παρασκευή την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 567 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, όπως ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της νήσου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα.

Η Ταϊβάν, επισήμως γνωστή ως Δημοκρατία της Κίνας, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η Ουάσιγκτον θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής της και προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού. Σημειώνεται πως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια επαρχία που αναμένεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα και έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να παύσουν την υποστήριξή τους προς τη νήσο.

Στην ανακοίνωση, ο Μπάιντεν εξουσιοδότησε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να κατευθύνει τη διάθεση των στρατιωτικών ειδών και υπηρεσιών από το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊβάν, αν και η ανακοίνωση δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα είδη ή υπηρεσίες που θα παρασχεθούν.

Η Ταϊπέι έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στην παράδοση αμερικανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Αυτή η νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ προχωρούν σε ανάλογες ενέργειες και για άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία και το Ισραήλ, με στόχο τη στήριξή τους σε περιόδους συγκρούσεων.

Πηγή: documentonews.gr