Καταδίκη εργολάβου σε 865 χρόνια κάθειρξη για την κατάρρευση πολυκατοικίας μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Καταδίκη εργολάβου σε 865 χρόνια κάθειρξη για την κατάρρευση πολυκατοικίας μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Ο εργολάβος Χασάν Αλπαργκούν, υπεύθυνος για την ανέγερση ενός πολυώροφου κτιρίου στην περιοχή των Αδάνων στη νότια Τουρκία, καταδικάστηκε σήμερα σε 865 χρόνια φυλάκιση. Η συγκεκριμένη πολυκατοικία, 14 ορόφων, υπήρξε θύμα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, με τραγικό αποτέλεσμα 96 θανάτους και μόνο έναν επιζώντα κάτοικο.

Παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια των Αδάνων δεν υπήρξε ιδιαίτερα ζημιωμένη από τον σεισμό, η κατάρρευση του κτιρίου δημιούργησε ανησυχίες για την ποιότητα της κατασκευής. Εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη διαδικασία ανέφεραν σοβαρές ελλείψεις στα υποστυλώματα και τη συνολική ποιότητα του σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκε.

Μετά τον σεισμό, τουλάχιστον 260 άτομα που εμπλέκονταν σε κατασκευαστικά έργα που κατέρρευσαν συνελήφθησαν, μερικοί εκ των οποίων προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο εργολάβος, ο οποίος είχε καταφύγει στην κατεχόμενη Κύπρο την ημέρα του σεισμού, επιστρέφοντας στην Τουρκία μια εβδομάδα αργότερα, υπερασπίστηκε τον εαυτό του δηλώνοντας ότι η κατασκευή είχε λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Μετά το σεισμικό γεγονός, οι επιπτώσεις αποδείχθηκαν καταστροφικές, καθώς οι νεκροί στην Τουρκία από τον σεισμό και τους μετασεισμούς ξεπέρασαν τους 53.500, ενώ σχεδόν 6.000 θάνατοι καταγράφηκαν στη γειτονική Συρία. Πολλές δίκες έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη τη χώρα με σκοπό να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις κατασκευές που κατέρρευσαν.

Πηγή: documentonews.gr