Καταδίκη πρώην υπουργού της Ισπανίας για διαφθορά με ποινή κάθειρξης 10 ετών και 5 μηνών

Καταδίκη πρώην υπουργού της Ισπανίας για διαφθορά με ποινή κάθειρξης 10 ετών και 5 μηνών

Η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην υπουργού και εκπροσώπου της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Εδουάρδο Θαπλάνα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και 5 μήνες κάθειρξης για διαφθορά. Ο 68χρονος πολιτικός, ο οποίος ανήκε στο δεξί Λαϊκό Κόμμα (PP), κρίθηκε ένοχος για διάφορες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρημάτων, της παράβασης καθήκοντος και της χρήσης πλαστών εγγράφων. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και του απαγορεύτηκε να διατηρήσει δημόσιο αξίωμα για σχεδόν 18 χρόνια.

Ο Θαπλάνα, που ηγήθηκε της περιφέρειας της Βαλένθια από το 1995 έως το 2002 προτού αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Εργασίας, κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να παραχωρήσει άδειες τεχνικού ελέγχου οχημάτων στην περιφέρεια που διοικούσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε κρατηθεί προσωρινά από τον Μάιο του 2018, την περίοδο που το Λαϊκό Κόμμα καταδικαζόταν για παράνομη χρηματοδότηση. Η δικαστική διαδικασία εκείνη είχε οδηγήσει σε συνολικές ποινές 351 ετών φυλάκισης για πρώην στελέχη του κόμματος, που ήταν εμπλεκόμενα σε ένα ολόκληρο σύστημα δωροδοκιών με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις από το 1999 έως το 2005.

Ο Θαπλάνα μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Πηγή: documentonews.gr