Νέα Διοίκηση στην Επιχείρηση IRINI με Έμφαση στην Εφαρμογή του Εμπάργκο Όπλων στη Λιβύη

Νέα Διοίκηση στην Επιχείρηση IRINI με Έμφαση στην Εφαρμογή του Εμπάργκο Όπλων στη Λιβύη

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Μεσογείου, η διοίκηση της επιχείρησης «IRINI» ανέλαβε ο αρχιπλοίαρχος Προκόπιος Χαρίτος ΠΝ. Η τελετή παράδοσης των καθηκόντων από τον Ιταλό υποναύαρχο Armando Simi στον αρχιπλοίαρχο Χαρίτο ΠΝ πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στη ναυτική βάση του Τάραντα στην Ιταλία, με την παρουσία του Ιταλού διοικητή της επιχείρησης, υποναυάρχου Valentino Rinaldi.

Η επιχείρηση «IRINI» αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, και παράλληλα προγραμματίζει τη διάλυση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων και παράτυπων μεταναστών. Η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία στη Λιβύη και εδώ και μήνες αρνείται τις επιθεωρήσεις σε τουρκικά πλοία που προορίζονται για λιβυκά λιμάνια, κάτι που συνιστά παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο αρχιπλοίαρχος Χαρίτος ΠΝ θα ασκεί τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών, με έδρα την φρεγάτα «Λήμνος» και με τη στήριξη του Εν Πλω Επιτελείου (FHQ), το οποίο περιλαμβάνει και Έλληνες επιτελείς. Είναι κρίσιμο να παρακολουθήσουμε αν, υπό τη νέα διοίκηση, θα υπάρξει μια αυστηρότερη πολιτική σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο και πώς αυτό θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr