Ο Θάνατος του Άλεξ Σάλμοντ Σημαντική Απώλεια για την Σκωτία και την Πολιτική Σκηνή

Ο Θάνατος του Άλεξ Σάλμοντ Σημαντική Απώλεια για την Σκωτία και την Πολιτική Σκηνή

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), Άλεξ Σάλμοντ, απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών. Ο θάνατός του, ο οποίος προήλθε από ανακοπή, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε ξενοδοχείο στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Χθες, συμμετείχε ως ομιλητής σε ένα φόρουμ πολιτιστικής διπλωματίας, που οργανώθηκε από το γραφείο του πρώην προεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, το Διεθνές Κέντρο «Alliance of Civilizations» και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας από το Βερολίνο.

Ο Σάλμοντ υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014, οδηγώντας το SNP στην εξουσία και επανεκλεγείς το 2011 με σημαντική πλειοψηφία που προετοίμασε το έδαφος για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά παραιτήθηκε όταν οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Μετά από συγκρούσεις με τη διάδοχό του, Νίκολα Στέρτζεον, για τον χειρισμό καταγγελιών που τον αφορούσαν, αθωώθηκε το 2020 από κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα. Το 2018, αποχώρησε από το SNP και ίδρυσε το κόμμα Alba, το οποίο υποστήριξε την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Πηγή: documentonews.gr