Τίτλος: Η Πρώτη Χρήση του Θάλαμου Αυτοκτονίας Sarco στην Ελβετία και οι Αντιδράσεις γύρω από αυτόν

Τίτλος: Η Πρώτη Χρήση του Θάλαμου Αυτοκτονίας Sarco στην Ελβετία και οι Αντιδράσεις γύρω από αυτόν

Η Sarco, μια καινοτόμος αεροστεγής καμπίνα που σχεδιάστηκε από τον Αυστραλό γιατρό Φίλιπ Νίτσκε, χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία για πρώτη φορά. Το συγκεκριμένο εργαλείο προσφέρει, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έναν γρήγορο και ήρεμο θάνατο, χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου. Σημαντικός σκοπός της Sarco είναι να προσφέρει στους ανθρώπους μια επιλογή για έναν αξιοπρεπή θάνατο, και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή λόγω της καινοτομίας της.

Μια γυναίκα 64 ετών, ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελβετία αποκλειστικά για να χρησιμοποιήσει την κάψουλα. Πριν από την διαδικασία, ανέβασε φωτογραφία στα social media, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια πάτησε το κουμπί που ενεργοποίησε τη διαδικασία γεμίσματος της καμπίνας με αέριο άζωτο, προκαλώντας πτώση του επιπέδου οξυγόνου. Τελικά, η γυναίκα απώλεσε τις αισθήσεις της και πέθανε από υποξία.

Η Last Resort, η οργάνωση που εισήγαγε την Sarco, τονίζει τη δέσμευσή της για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας με υπευθυνότητα. Ο δικηγόρος της οργάνωσης αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μόνο από άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως «δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοκτονία».

Ο Νίτσκε, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, είναι επίσης ο ιδρυτής της οργάνωσης «Exit International», που προωθεί την αναζήτηση μεθόδων για έναν αξιοπρεπή θάνατο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η έναρξη της συμπαραγωγής με την Sarco αποτελεί σημαντικό βήμα για την υποστήριξη του δικαιώματος στον θάνατο.

Ο θάλαμος Sarco κατασκευάστηκε με τη βοήθεια 3D εκτυπωτών, και η Last Resort έχει ήδη οργανώσει λίστα αναμονής για την χρήση του. Ο Φίλιπ Νίτσκε έχει επισημάνει ότι η εμπειρία εισόδου στην καμπίνα δεν είναι επώδυνη, αλλά μάλλον συγκρίσιμη με την απώλεια πίεσης σε ένα αεροπλάνο, με πολλούς να δηλώνουν πως αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από μία αίσθηση ευφορίας πριν τον θάνατο.

Η 64χρονη γυναίκα που χρησιμοποιούσε την κάψουλα απεβίωσε παρουσία του διευθυντή ενός νεοσύστατου ελβετικού οργανισμού υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ο οποίος παρέμεινε δίπλα της στις τελευταίες της στιγμές. Η Sarco αναμένεται να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμένο θάνατο και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Πηγή: documentonews.gr