Βροχόπτωση στην έρημο Σαχάρα αναφέρει ιστορικά επίπεδα υγρασίας και αναγεννά τη ζωή στο Μαρόκο

Βροχόπτωση στην έρημο Σαχάρα αναφέρει ιστορικά επίπεδα υγρασίας και αναγεννά τη ζωή στο Μαρόκο

Μια σπάνια βροχόπτωση στην έρημο Σαχάρα, κοντά στην πόλη Merzouga στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, πρόσφερε απροσδόκητες εικόνες με λίμνες ανάμεσα στους φοίνικες και τους αμμόλοφους της περιοχής. Πρόσφατες καταιγίδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εξωτροπικές, άλλαξαν την κανονικότητα και τις κλιματικές συνθήκες του τόπου. Η κυβέρνηση του Μαρόκου ανέφερε ότι οι βροχές του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τους ετήσιους μέσους όρους σε πολλές περιοχές που συνήθως καταγράφουν λιγότερο από 250 χιλιοστά βροχόπτωσης το χρόνο.

Ο Houssine Youabeb από τη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας του Μαρόκου δήλωσε ότι η τελευταία φορά που είχαν παρατηρηθεί τόσες πολλές βροχές σε τόσες λίγες ημέρες ήταν πριν από 30 με 50 χρόνια. Στο Ταγκουνίτε, μάλιστα, καταγράφηκαν πάνω από 100 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες. Οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν τη λίμνη Iriqui, που είχε να δει νερό εδώ και μισό αιώνα, να γεμίζει ξανά.

Η περιοχή υπέφερε από έξι συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις για τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες, αναγκάζοντας τους να κάνουν οικονομία στο νερό. Η νέα αφθονία βροχής μπορεί να βοηθήσει στην αναγέμιση των υπόγειων υδραγωγείων που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση των κατοίκων, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι βροχές του Σεπτεμβρίου θα καταφέρουν να ελαφρύνουν την παρατεταμένη ξηρασία.

Η εικόνα της ερήμου με τις λίμνες είχε εντυπωσιάσει τους επισκέπτες, καθώς τα 4×4 οχήματα διασχίζουν τις υγρές περιοχές. Η ανάγκη για περιβαλλοντική ανακαίνιση και η έλευση των βροχών ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία του καιρού για τα προσεχή χρόνια, συγκρατώντας περισσότερο υγρασία στην ατμόσφαιρα και προσελκύοντας περισσότερες καταιγίδες.

Πηγή: documentonews.gr