Τα Σώματα Εφέδρων και Εθνοφυλακής διαδραματίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην άμυνα της χώρας. Το σύστημα Εφεδρείας παρέχει σύγχρονη ατομική τακτική εκπαίδευση, τόσο σε εκπαίδευση Πεζικού, όσο και στην ειδικότητα του Όπλου που τους δόθηκε, όταν ήταν εν ενεργεία.

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) διοργάνωσε την άσκηση «13ος Μακεδονομάχος» με την συμμετοχή 22 ομάδων Εφέδρων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε η ΛΕΦΕΔ, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω κοροναϊού (covid-19). Καινοτομίες του φετινού «Μακεδονομάχου» ήταν το ομοίωμα ελικοπτέρου που κατασκεύασε ο εφ. Υπλγος (ΠΒ) Γ. Χ. της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ και δημιουργούσε ένα απίστευτο σκηνικό με τα strobelight κλπ.

Επίσης πολύ κοντά στην πραγματικότητα ήταν το όχημα αναγνώρισης ειδικών επιχειρήσεων, που ομάδα μελών της Μητροπολιτικής Λέσχης, με τόσο μεράκι δημιούργησαν.

Στην άσκηση δεν παρέστη ομάδα του Στρατού, αφού «η προσπάθεια, που δεν τελείωσε από την άνοιξη έως τώρα, προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, τους έχει πραγματικά απομακρύνει από τις οικογένειές τους και τις οικίες τους».

Ένα από τα καινούργια σενάρια της άσκησης ήταν και η «τυχαία» επαφή με όχημα ειδικών επιχειρήσεων που εκτελούσε αναγνώριση. Απευθείας και εντελώς αιφνιδιαστικά δέχονταν άμεσα πυρά (το βράδυ με τροχιοδεικτικά tracer BBs). Ένα πολύ αληθοφανές περιστατικό που οι πιθανότητες να συμβεί είναι μεγάλες και η αντίδραση δύσκολη για τον πεζό.

Κατά την αποχώρησή του έπεφτε από το όχημα νεκρός από τα πυρά της περιπόλου ένας από τους εχθρούς που τα στοιχεία που έφερε πάνω του ήταν (φυσικά για τους παρατηρητικούς) μεγάλη πηγή πληροφοριών.

Συνολικά υπήρξαν 21 Σταθμοί Εκπαίδευσης-Αξιολόγησης με τα εξής αντικείμενα :

1)Ενημέρωση & Τελική διαταγή

2) Κατασκευή αμμοδόχου

3) Ενέργειες (αναγνώριση) επί του στόχου

4) Παρατήρηση από αθέατη ομάδα κινήσεων της περιπόλου κατά την διείσδυση και των ενεργειών επί του στόχου

5) Επιστροφή σε φίλια τοποθεσία (Λόχος 1ης γραμμής) – Αναφορά περιπόλου

6) Παγιδεύσεις

7) Γρήγορες διαταγές μάχης

8 )Άμυνα

9) Ναρκοπέδιο

10)Διάβαση υδάτινου κωλύματος & μεταφορά τραυματιών

11) Επεισόδιο με εποχούμενη περίπολο

12) Ταχεία πορεία επανόδου (commando march)

13) Αίτηση πυρών Π/Β

14) Αναγνώριση οπλικών συστημάτων

15) Α’ βοήθειες μάχης βάσει πρωτοκόλλων TCCC (Meducation)

16) Εξάλειψη αερο-προγεφυρώματος

17) Διαχείριση αιχμαλώτου

18) Εκκαθάριση οικίας/ μάχη εκ του σύνεγγυς

19) Μεταφορά πυρομαχικών και ρίψη χειροβομβίδας

19) Διαβιβάσεις

20) Απενημέρωση

21) Παραπλάνηση για συνέχισης αποστολής

Δείτε εδώ τις εντυπωσιακές φωτο από την άσκηση

enikos.gr

Πηγή: pierianews.gr