Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Η εορτή των θαυματουργών γιατρών της Χριστιανοσύνης.

Οι άγιοι μάρτυρες Κοσμάς και Δαμιανός έζησαν στα χρόνια των αδελφών βασιλέων Καρίνου καί Νουμεριανού τό 284 μ.Χ. και κατάγονταν από την μεγαλούπολη Ρώμη. Ήταν αδελφοί και εξασκούσαν και οι δύο την τέχνη της ιατρικής και θεράπευαν όχι μόνο τούς ανθρώπους, αλλά και τα κτήνη και τα άλογα ζώα.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις.

Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Τό ότι οι άγιοι ένδοξοι μάρτυρες Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι σαν αμοιβή της ιατρείας τους ζητούσαν από τούς ιατρευομένους νά πιστεύσουν στόν Χριστό, χωρίς νά παίρνουν από αυτούς καμία υλική αμοιβή. Γι’αυτόν τον λόγο ονομάσθηκαν Ανάργυροι, επειδή δεν έπαιρναν καμία υλική αμοιβή, δεν έπαιρναν χρήματα, αργύριο (ανάργυροι), ακολουθώντας την εντολή του Κυρίου : «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε».

ekklisiaonline.gr

Πηγή: pierianews.gr