Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας βρέθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε για τις παρενέργειες των εμβολίων και για τις πρώτες ενδείξεις που θα πρέπει να κάνουν τον εμβολιαζόμενο να πάει στον γιατρό.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας – «Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό»

Όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων και σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o γ Γεροτζιάφας τόνισε πως, «έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού. Ξέρουμε να το διαδιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε.

Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι ότι έχουμε τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν αμέσως ο άνθρωπος πάει αμέσως στον γιατρό του που κάνει 3 συγκεκριμένες εξετάσεις και στο βαθμό που διαδιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο».

«Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό. Δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα», τονίζει.

Πιθανές παρενέργειες των εμβολίων το πρώτο 48ωρo:

Υψηλός πυρετός
Πόνος στο χέρι
Πιθανός ερεθισμός
Κεφαλαλγία
Ατονία

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια
Πόνος στο θώρακα
Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

Θαμπή όραση
Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια

Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

Σπάνια εμφάνιση συμπτωμάτων έως και την 21η μέρα

Καμία σύνδεση με παρενέργεια μετά την 28η μέρα

Πηγή: pierianews.gr