Την πεποίθηση ότι ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα (3/3) λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι στην Θεσσαλία ήταν και ο κύριος, εξέφρασε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ (και όχι 5,9 όπως αρχικά είχε μετρηθεί) που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, ήταν και ο κύριος σεισμός που έδωσε το ρήγμα του Τυρνάβου” σημείωσε ο κ. Παπαζάχος και αναφορικά με την μετασεισμική ακολουθία πρόσθεσε ότι “για τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μετασεισμική δραστηριότητα η οποία προς το παρόν μας ανησυχεί. Δεν είναι απίθανο ένας κύριος σεισμός να δώσει σύντομα και έναν ισχυρό μετασεισμό. Συνεπώς οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”. 

Σε ερώτηση για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός σχετίζεται και με άλλους που σημειώθηκαν σήμερα σε κοντινές περιοχές όπως για παράδειγμα στα Γρεβενά, ο καθηγητής του ΑΠΘ, ξεκαθάρισε ότι “οι σεισμοί  αυτοί, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους”. 

Τέλος, αναφορικά με άλλους μεγάλους σεισμούς που έχει δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα του Τυρνάβου κατά το παρελθόν, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι “έχει δώσει μία φορά το 1766 και μια φορά ακόμη πιο γνωστή το 1941. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν της ίδιας ισχύος (6,3 Ρίχτερ) με αποτέλεσμα να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους της Λάρισας, ενώ συνέπεσε και με τον βομβαρδισμό της πόλης από τα κατοχικά στρατεύματα” 

Πηγή: GrTimes.gr

Πηγή: pierianews.gr