Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αφού σαν σήμερα το 1948 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οργάνου του ΟΗΕ για θέματα υγείας.

Το μήνυμα του ΠΟΥ για το 2021 είναι «Χτίζοντας έναν κόσμο πιο δίκαιο και υγιή», καθώς η πανδημία covid-19 διόγκωσε τις οικονομικές, κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ:

• 119-124 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον στο όριο της ακραίας φτώχειας

• 8 στους 10 ανθρώπους του φτωχού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

• Η θνησιμότητα στων παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι διπλάσια

• Σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη

• Εάν μέσα στην επόμενη 15ετία επενδύονταν στα συστήματα υγείας 371 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να αποτραπούν 97 πρόωροι θάνατοι

Η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης. Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε τη σημασία της καθολικής κάλυψης υγείας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παρεκτάσεις της εξασφάλισης του δικαιώματος αυτού σε όλους.

Η πρόκληση είναι, πέρα από την καταπολέμηση της πανδημίας του covid-19, ο κόσμος να γίνει πιο δίκαιος, πιο υγιής και πιο ανθρώπινος.

Την «Ημέρα της Υγείας», γιορτάζει η κόρη της Ηπιόνης της Κώας. Το ωραιότερο άγαλμα της βρίσκεται στην Κω. Ο Ορφικός ύμνος της υγείας δείχνει τη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην υγεία: «Ιμερόεσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, κλύθι μάκαιρ΄ Υγίεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων…».Το μαρμάρινο άγαλμα της Υγείας στο Κάστρο των Ιπποτών, γύρω στο 1937.

Πηγή: pierianews.gr