Άρση των μέτρων με θετικότητα κάτω από 4%

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Σχετικά με το αν βρίσκει ικανοποιητική τη μείωση των κρουσμάτων που σημειώνεται στην
Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των
διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται καθώς και από το εάν αυτά έχουν γίνει σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του συνόλου της χώρας. «Εάν χθες τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν όσα και πριν 5 μέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος τότε πάμε καλά», είπε η κ. Λινού και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται κάθε μέρα και καλό θα ήταν να είναι όλα τα δεδομένα ελεύθερα».

Σχετικά με τα λάθη που έχουν γίνει στην διαχείριση της πανδημίας από την Πολιτεία, η κ. Λινού ανέφερε ότι δεν υπήρξε συνταγογράφηση των τεστ, δεν υπήρξαν προστατευτικά κίνητρα για αυτούς που φοβούνται να κάνουν το τεστ για ψυχολογικούς λόγους, δεν μεγιστοποιήθηκε η εξ’ αποστάσεων εργασία με αποτέλεσμα να υπάρχει και ενδοεπιχειρησιακή διασπορά εκτός από ενδοοικογενειακή. Αναφορικά με την άρση του lockdown είπε ότι πρέπει πρώτα η θετικότητα να πέσει κάτω από το 4%, τώρα είναι κοντά στο 8,5%, εκτός και εάν η υψηλή θετικότητα είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένες δομές η περιοχές και όχι παντού, στην οποία περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να είναι εντοπισμένα.

Πηγή: health daily

Πηγή: pierianews.gr