Για αυξημένες αφίξεις Σομαλών αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, θέτοντας στο στόχαστρο την Τουρκία αλλά και συγκεκριμένες ΜΚΟ για διευκόλυνση αυτών των μετακινήσεων.

Όπως περιέγραψε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο “αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μία χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα”. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, από τις 214 αφίξεις στη Λέσβο από την 1η Νοεμβρίου και έπειτα οι 142 είναι από τη Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες “και διασταυρωμένες πληροφορίες”, όπως είπε ο υπουργός, “ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς και έκδοσης βίζας από την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Έκανε δε λόγο για περίπου 2.000-2.500 Αφρικανούς μετανάστες, κυρίως Κονγκολέζους και Σομαλούς, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις τουρκικές δυτικές ακτές.

Άλλες μαρτυρίες, πρόσθεσε, αναφέρουν ότι ΜΚΟ “ασχολούνται άμεσα με τη μετεγκατάσταση νεαρών Σομαλών, οι οποίοι έχουν καταθέσει ότι μια ΜΚΟ τους βοήθησε να πετάξουν στην Τουρκία με κόστος μόλις 100 ευρώ”, όταν το πραγματικό κόστος του εισιτηρίου είναι περίπου 1.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, περιέγραψε ο υπουργός, όταν οι Σομαλοί φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη “μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης όπου μένουν μέχρι να γίνει η μεταφορά τους στις δυτικές τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, 15-20 Σομαλοί τοποθετούνται μαζί σε μικρά σπίτια και στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με τουρκικά ή συριακά δίκτυα λαθρεμπόρων και πληρώνουν ένα νέο ποσό 500-800 ευρώ για να μεταφερθούν στις τουρκικές ακτές και μετά στον προορισμό τους στην Ελλάδα”.

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας ότι “στέλνουμε ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμβεί. Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο εκεί, εάν χρειάζεται”. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι “η Τουρκία φαίνεται να διευκολύνει την άφιξη αυτών των μεταναστών παρέχοντάς τους πρόθυμα βίζα για ταξίδια” και σημείωσε ότι “είναι προφανές ότι τα δίκτυα λαθρεμπόρων έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας της αποτελεσματικής προστασίας των κοινών μας συνόρων”.

Επανέλαβε τέλος ότι το υπουργείο ολοκληρώνει τις αναγκαίες αλλαγές στη διαδικασία ασύλου, προκειμένου να χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το αίτημα όσων “έρχονται από ασφαλές περιβάλλον”.

Πηγή: pierianews.gr