Οι κάτοικοι μιας μικρής κοινότητας στην Αυστραλία έμειναν να κοιτούν τον ουρανό με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν χιλιάδες ψάρια «να πέφτουν από τον ουρανό».

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν τα ψάρια παρασύρθηκαν από κάποιον ανεμοστρόβιλο ή αν έφτασαν στην πόλη με άλλο τρόπο.

«Είδαμε να έρχεται μεγάλη καταιγίδα στην πόλη μας και πιστεύαμε ότι θα έφερνε μόνο βροχή» δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο Άντριου Τζόνσον Τζαπανάγκα, τοπικός αξιωματούχος της κωμόπόλης Λατζαμάνου στην ερημική Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.

«Όταν όμως άρχισε να πέφτει βροχή είδαμε να πέφτουν και ψάρια» είπε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί στο Λαμανάτζου το 2010, το 2004 και το 1975.

Το ΑBC δημοσιεύει φωτογραφίες των ψαριών, όπως φαίνεται όμως κανείς δεν φρόντισε να βιντεοσκοπήσει τη «βροχή».

Η «είδηση» αναπαρήχθη ευρέως στο Διαδίκτυο, συχνά συνοδευόμενη από την φωτογραφία εκατοντάδων ψαριών στο οδόστρωμα.

Στην πραγματικότητα όμως η εικόνα δεν προέρχεται από το Λατζαμάνου, όπως διαπιστώνει κανείς με μια αντίστροφη αναζήτηση στο Google Images.

Αυτή η φωτογραφία που αναπαρήχθη ευρέως στο Διαδίκτυο *δεν* είναι από το Λατζαμάνου

Ζωντανές πέρκες

Σύμφωνα με τον Τζαπανάγκα, τα ψάρια είχαν μέγεθος «τουλάχιστον όσο δύο δάχτυλα» και ήταν ζωντανά όταν προσγειώθηκαν σε δρόμους και στέγες.

«Πιστεύω ότι είναι ευλογία από τον Θεό» δήλωσε.

Μια πιο λογική εξήγηση προτάθηκε από τον Τζεφ Τζόνσον, ιχθυολόγο του Μουσείου του Κουίνσλαντ, σύμφωνα με τον οποίο η βροχή ήταν «πραγματική» και οφείλεται σε σπάνιο καιρικό φαινόμενο.

Τα ψάρια, ένα είδος πέρκας του γλυκού νερού, μπορεί να παρασύρθηκαν από κάποιον ανεμοστρόβιλο και να μεταφέρθηκαν χιλιόμετρα μακριά.

Το Λατζαμάνου απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Θάλασσα του Τιμόρ, βρίσκεται όμως κοντά στον ποταμό Βικτώρια.

Τα ψάρια είχαν μέγεθος «τουλάχιστον όσο δύο δάχτυλα» (Cyril Tasman)

Βροχή ή κάτι άλλο;

Ο δρ Μάικλ Χάμερ, επιμελητής της συλλογής ιχθύων στο Μουσείο Βόρειας Επικράτειας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ψάρια να αναρροφήθηκαν από κάποια καταιγίδα.

Ο επιμελητής δήλωσε ότι έχει ερευνήσει και άλλα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Τις περισσότερες φορές, είπε, τα ψάρια δεν είχαν πέσει από τον ουρανό αλλά μεταφέρθηκαν σε δρόμους από ξαφνικές πλημμύρες.

«Συνήθως ο κόσμος φτάνει μετά τη βροχή και βλέπει τα ψάρια απλωμένα παντού», οπότε συμπεραίνει ότι έπεσαν από το ουρανό, είπε.

Πηγή: pierianews.gr