Στην αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνοντας λόγο για κακοκαιρία που θα επικρατήσει μέχρι και το Σάββατο.

Με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και μπόρες θα κυλήσει η Τρίτη. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «για σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στο σύνολο της χώρας, καθώς όμως θα πηγαίνουμε προς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε εσωτερικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού θα αναπτυχθούν νέφη αστάθειας και θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες, λόγω της θερμικής αστάθειας, όπως λέμε στην μετεωρολογία».

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, «η ‘ψυχρή λίμνη’ που ξεκινάει από την βορειοανατολική Ευρώπη και κινείται πιο νότια για να επηρεάσει και την χώρα μας φέρνοντας κακοκαιρία από αύριο το απόγευμα με βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, δυνατους βοριάδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασιας από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου», κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης η αλλαγή του καιρού θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τους βοριάδες, την πτώση της θερμοκρασίας, το χαλάζι και τις βροχές, φαινόμενα από τα οποία θα επηρεαστεί η χώρα από το βράδυ της Τετάρτης.

«Θα πάρουμε μια δόση από φθινόπωρο από το βράδυ της Τετάρτης και μέχρι το Σάββατο» είπε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αποδίδοντας την αλλαγή του καιρού στην ψυχρή λίμνη που θα κατέβει από αύριο, Τετάρτη, με έμφαση στα ανατολικά τμήματα η οποία αν και εκφυλίζεται ενώ κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης θα προκαλέσει κακοκαιρία σε περιοχές ανατολικά της Πίνδου.

Ειδικά για την θερμοκρασία ο κ. Μαρουσάκης είπε ότι από τους 30-32 βαθμούς Κελσίου σήμερα και αύριο, θα οδηγηθούμε σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπεράσουν τους 22 βαθμούς Κελσίου ιδιαίτερα προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η κακοκαιρία θα επηρεάσει και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το Σάββατο και θα μας θυμίσει ότι πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Προειδοποίηση Μαρουσάκη – Η ψυχρή λίμνη «χωρίζει» τη χώρα στα δύο

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ήδη από χθες προειδοποιεί για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, στη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζει, ο καιρός για άλλη μια φορά φέτος θα αγνοήσει σε ποια εποχή του έτους πηγαίνουμε και θα γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω για να μας θυμίσει κάτι από Χειμώνα. Και μπορεί να φαίνεται υπερβολικό κάτι τέτοιο τι στιγμή που πλέον οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις πρώτες αποδράσεις προς τη θάλασσα, οι επόμενες ημέρες όμως θα μας δείξουν ότι κάθε άλλο παρά υπερβολικό μοιάζει.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι αυτό η «ψυχρή λίμνη», δηλαδή σε μεγάλα ύψη μέσα στην ατμόσφαιρα συναντάμε μία περιοχή μικρής γενικά έκτασης όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τις τριγύρω γειτονικές περιοχές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει πλέον προχωρημένο Μάιο, ο καιρός για άλλη μια φορά φέτος θα αγνοήσει σε ποια εποχή του έτους πηγαίνουμε και θα γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω για να μας θυμίσει κάτι από Χειμώνα. Και μπορεί να φαίνεται υπερβολικό κάτι τέτοιο τι στιγμή που πλέον οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις πρώτες αποδράσεις προς τη θάλασσα, οι επόμενες ημέρες όμως θα μας δείξουν ότι κάθε άλλο παρά υπερβολικό μοιάζει.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία “ψυχρή λίμνη”, δηλαδή σε μεγάλα ύψη μέσα στην ατμόσφαιρα συναντάμε μία περιοχή μικρής γενικά έκτασης όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τις τριγύρω γειτονικές περιοχές. Μια τέτοια λοιπόν ψυχρή λίμνη θα ξεκινήσει το ταξίδι της τις επόμενες ώρες – ημέρες από τα βόρεια της Ευρώπης και αν και εκφυλιζόμενη θα καταφέρει να φτάσει μέχρι και την περιοχή μας προκαλώντας σημαντική ανατροπή στο σκηνικό του καιρού όπου από τους 30+ βαθμούς Κελσίου θα δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά αρκετούς βαθμούς όπου τη νύχτα και το πρωί προς τα ανατολικά και βόρεια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μπουφάν και οι ζακέτες θα βρεθούν σε πρώτη ζήτηση. Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το μπλε βέλος την ψυχρή λίμνη και την διαδρομή όπου αυτή θα ακολουθήσει για να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας.

Στην ουσία η χώρα μας από Τετάρτη – Πέμπτη και μέχρι και το Σάββατο περίπου θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού. Ανατολικότερα όμως και προς το Αιγαίο θα συναντήσουμε πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες, σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας της τάξης των 8 και πλέον βαθμών, αλλά και αρκετές βροχές – καταιγίδες που ίσως συνοδεύονται και από χαλάζι.

Στον δεύτερο χάρτη μας και με τις μπλε αποχρώσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων μέρα με τη μέρα και ποιες περιοχές αυτές θα απασχολήσουν. Στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή η μεταβολή αν και σημαντική δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσει σταδιακά ο ήπιος καιρός».

Πηγή: pierianews.gr