Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο στην Αλβανία.

Σύμφωνα τον ΣΚΑΙ, ο Μπελέρης θα μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει τουλάχιστον 10 μέρες.

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των εκλογών της Κυριακής και σήμερα στη δίκη ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετάφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

Διπλωματικό και πολιτικό «θρίλερ»

Η σύλληψη του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα να προβαίνει την Παρασκευή σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Πίσω από τη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου για τον Δήμο Χειμάρρας, η Αθήνα βλέπει παιχνίδι κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας, με την υπόθεση να εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.

Πηγές που έχουν άριστη γνώση της κατάστασης, ωστόσο, μεταφέρουν στο CNN Greece την εικόνα των λεπτών και συχνά δύσκολων ισορροπιών στα ζητήματα της ομογένειας. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές τάσεις που άλλοτε βρίσκουν εκπροσώπηση και άλλοτε όχι, στα επίσημα όργανα της ομογένειας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χρονική στιγμή της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, δείχνει ότι στη γειτονική χώρα μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» συμφερόντων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, με την εμπλοκή του βαθέως αλβανικού κράτους.

Ο Φρέντυ Μπελέρης, είναι υποψήφιος Δήμαρχος στη Χειμάρρα, εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που ηγείται το δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και συμμετέχει το Κόμμα Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα.

Πηγή: pierianews.gr