Έγινε σήμερα η ευθανασία στο λευκό τιγράκι που «έκλεψε» τις καρδιές των Ελλήνων αλλά και των ανθρώπων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που το φρόντιζαν όλο αυτό το διάστημα.

Με μια ανάρτηση στο Facebook και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι άνθρωποι του πάρκου αποχαιρετούν την “Χασίγια”, που παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί.

«Από τις 28/2 που εγκαταλείφθηκε έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κατ’ εντολή των αρμόδιων αρχών, η μικρή Xασίγια παρέμεινε για φιλοξενία φροντίδα και περίθαλψη στις εγκαταστάσεις μας. Από την πρώτη στιγμή έγιναν αντιληπτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Οι άνθρωποί μας, κτηνίατροι και φροντιστές, ήταν δίπλα της κάθε στιγμή με πολύ αγάπη» σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Αναζητώντας την όποια ελπίδα για ανάρρωση και ποιοτική ζωή, όπως αυτή αρμόζει σε μία τίγρη, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και το ιστορικό στάλθηκαν αμέσως στις αρμόδιες αρχές και σε συνέχεια σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη, στην Αμερική καθώς και στη Αφρική (AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary, 4Paws). Σκοπός των επαφών με τα προαναφερθέντα κέντρα (με παράλληλη αποστολή του συνόλου των εξετάσεων) ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο από αυτά για την περαιτέρω διαχείριση και περίθαλψη. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τα κέντρα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό. Συστήθηκε δε 12μελής επιτροπή Ελλήνων κτηνιάτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία και γνωμοδότησε βασισμένη πάνω στα ιατρικά δεδομένα του νεαρού ζώου» τονίζεται.

τιγράκι Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης. Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες. Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή» καταλήγει η ανάρτηση.

«Αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε, η κατάστασή του είναι απελπιστική»

Μιλώντας νωρίτερα ο Ζαν Ζακ Λε Σουέρ, δήλωσε πως «Η απόφαση των κτηνιάτρων για ευθανασία είναι οριστική, περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες»

«Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον σκελετό του και τα 33 κατάγματα στο κορμάκι του. Η λεκάνη του είναι τόσο στενή που φρακάρει το έντερό του. Έχει βγει δύο φορές το έντερό του έξω. Ναρκώσαμε το τιγράκι για να κάνουμε την επέμβαση και να το βάλουμε ξανά μέσα» είπε ο κ. Λε Σουέρ και πρόσθεσε ότι «η κατάστασή του είναι απελπιστική».

«Το ταΐζουμε με το χέρι, δεν τρώει μόνο του, δεν μπορεί να κουνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για όλους μας. Φανταστείτε τους κτηνιάτρους και τους φροντιστές του πάρκου που το περιποιούνται και το περιθάλπουν πόσο άσχημα αισθάνονται με την απόφαση για ευθανασία. Περιμέναμε να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη, η οποία δυστυχώς δεν ήρθε» υποστήριξε ο κ. Λε Σουέρ.

Πηγή: pierianews.gr