Τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες και που έχουν στόχο να μπει φρένο στη διασπορά του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δυο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε MEΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι”, δήλωσε ο υπουργός Υγεία.

Εφόσον υπάρχει επιλογή δεν μπορεί η οικονομική και η κοινωνική ζωή μας να αναστέλλεται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι “Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν, θα αφορούν όμως τους ανεμβολίαστους και αυτό για δυο λόγους: για να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις αλλά και για να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας”.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και όχι κατά προτεραιότητα των ασθενών με κοροναϊό.

“Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων χωρών” σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τα τέλη Μαρτίου 2022 τα μέτρα είναι τα εξής:

– Θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την 1η δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

– Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται με δαπάνη του εργαζόμενου και θα κοστίζουν 10 ευρώ. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εκπαίδευση, εστίαση και ψυχαγωγία θα κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα.

– Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test κάθε βδομάδα., τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει επίσης να κάνουν δύο rapid ή pcr τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα και με κόστος 10 ευρώ ανά τεστ.

– Τα ταξίδια με αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, επιτρέπονται για εμβολιασμένους ή με αρνητικό τεστ

– Σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε θέατρα, μουσεία αρχαιολογικούς χώρους και σε γήπεδα, θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οσες επιχειρήσεις είναι μόνο για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 100% πληρότητα.

– Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει  αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι  και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους,  αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για  την κατηγορία δραστηριότητας

– Στα γυμναστήρια θα προσέρχονται εμβολιασμένοι ή με αρνητικό εργαστηριακό τεστ 48 ωρών πριν

– Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευση στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Πηγή: pierianews.gr