Υπάρχουν όμως και άλλοι των οποίων η ρουτίνα δεν εξαρτάται από την καφεΐνη. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών ισχυρίζονται ότι η παραίτηση από τη συνήθεια της καφεΐνης άλλαξε εντελώς τη ζωή τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν κόψετε την καφεΐνη, μια για πάντα;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μερικά από τα αποτελέσματα είναι θετικά, ενώ άλλα είναι λιγότερο ευχάριστα.

Μπορεί αρχικά να έχετε πιο συχνούς πονοκεφάλους, που αργότερα θα φύγουν

Όταν καταναλώνετε τακτικά καφεΐνη, ο οργανισμός μαθαίνει να εξαρτάται από αυτό το είδος διεγερτικού. Έτσι τα συμπτώματα στέρησης είναι κάτι αναπόφευκτο. Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τους πιο συνηθισμένα. Αν και η ακριβώς εξήγηση γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η καφεΐνη χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι όταν δεν την λαμβάνεται πλέον, τα αγγεία συστέλλονται και προκαλούν πόνο. Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις πρώτες 7-10 ημέρες, οι πονοκέφαλοι θα υποχωρήσουν.

Θα είστε πιο ευερέθιστοι για λίγο καιρό

Ακόμα κι αν δεν είστε γενικώς γκρινιάρηδες πριν πιείτε καφέ το πρωί, μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικές ασυνήθιστες εναλλαγές διάθεσης και περιόδους κούρασης, όταν κόψετε τους καφέδες.

Θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Τις πρώτες μέρες που θα μείνετε πιθανότατα θα αισθάνεστε εντελώς εξαντλημένοι. Αλλά αφότου περάσει ο πρώτος καιρός, θα δείτε τα επίπεδα της ενέργειάς σας στα ύψη! Ο λόγος; Όσοι καταναλώνουν τακτικά καφέ (ειδικά εκείνοι που πίνουν καφέ και μετά το μεσημέρι), κοιμούνται συχνά λιγότερο ήσυχα από εκείνους που δεν πίνουν ποτά με διεγερτικά. Μετά ξυπνούν κουρασμένοι και έχουν ανάγκη από περισσότερη καφεΐνη. Μόλις σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, θα κοιμάστε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα σας.

Θα μειωθεί το στρες

Όταν καταναλώνετε κάτι με καφεΐνη, τα επινεφρίδια αρχίζουν να αντλούν αδρεναλίνη. Αυτό θέτει τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας και άρα αυξημένου στρες. Όταν θα κόψετε την καφεΐνη, ωστόσο, θα αισθάνεστε λιγότερο στρες.

Θα κουράζεστε περισσότερο κατά τις σωματικές ασκήσεις

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν πάτε στο γυμναστήριο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το έργο που εκτελείτε κατά την άσκηση. Και σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, η καφεΐνη βελτιώνει την απόδοση και την ένταση της άσκησης. Επομένως, μόλις κόψετε την καφεΐνη, οι ασκήσεις θα σας μοιάζουν πιο δύσκολες.

Διακύμανση σωματικού βάρους

Εάν τα ροφήματα με καφεΐνη της επιλογής σας έχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να χάσετε μερικά κιλά αφού σταματήσετε τους καφέδες. Από την άλλη πλευρά, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει προσωρινά την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Οπότε κάποιοι παίρνουν κιλά όταν κόβουν τους καφέδες. Για να περιορίσετε τη ζημιά στο ελάχιστο, αυξήστε την πρόσληψη νερού και επιλέξτε σνακ με χαμηλές θερμίδες, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά.

Θα χάσετε σε πρόσληψη αντιοξειδωτικών

Ο καφές είναι η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών στην τυπική δυτικού τύπου διατροφή. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού και του ήπατος. Επίσης, το τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των υγιών κυττάρων από πιθανή καρκινογόνο οξειδωτική βλάβη. Για να μην χάσετε αυτά τα οφέλη, αντικαταστήστε τα αντιοξειδωτικά στην καφεΐνη με εκείνα από άλλες τροφές, όπως μούρα και ξηρούς καρπούς.

Πηγή: pierianews.gr