Την απόφαση του για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν υπερασπίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

“Μετά από 20 χρόνια έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων”, σημείωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι αποστολή των ΗΠΑ στη χώρα ήταν να ξεριζώσουν την Αλ Κάιντα και να σκοτώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που έγινε. “Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε μια νέα χώρα”, ανέφερε.

Παραδέχτηκε πάντως ότι “η κατάρρευση της Καμπούλ έγινε πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε”.

“Η πολιτική ηγεσία εγκατέλειψε τη χώρα, ο στρατός κατέρρευσε. Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι οι Αφγανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν. Ξοδέψαμε πάνω απο 1 τρισ. δολ.. Δώσαμε στους εταίρους μας όλα τα εργαλεία για να πολεμήσουν – ακόμα και αεροπορία, κάτι που οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν. Αυτό που δεν μπορούμε να δώσουμε είναι η θέληση να πολεμήσουν”, ανέφερε και πρόσθεσε.

“Κανένας βαθμός στρατιωτικής παρουσίας δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα σταθερό και ενωμένο Αφγανιστάν”.

“Ξέρω ότι η απόφασή μου θα επικριθεί, αλλά θα προτιμούσα να δεχτώ όλη αυτή την κριτική παρά να μεταφέρω αυτήν την απόφαση σε έναν μελλοντικό πρόεδρο, τον 5ο πρόεδρο που θα πρέπει να χειριστεί τον πόλεμο του Αφγανιστάν”, τόνισε ο Μπάιντεν.

“Πόσες ζωές Αμερικανών θα χαθούν ακόμα στον εμφύλιο του Αφγανιστάν; Δεν θα επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα ζητήσω από τους στρατιώτες μας να συνεχίσουν να πολεμάνε χωρίς τέλος στον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας – και δεν θα παραπλανήσω τον Αμερικανό λαό”, υπογράμμισε.

“Διασφαλίζουμε την ασφαλή έξοδο των συμμάχων μας”

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η αμερικανική πρεσβεία έχει εκκενωθεί και οι διπλωμάτες με το υπόλοιπο προσωπικό έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια.

Σημείωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες από το Αφγανιστάν, ενώ ο στρατός θα βοηθήσει ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια και Αφγανοί πολίτες με τις οικογένειες τους. “Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφαλή έξοδο των συμμάχων μας”, ανέφερε.

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρο το διάγγελμα :

Πηγή: pierianews.gr