Δημοσκόπηση πραγματοποίηση η Metron Analysis η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τα ευρήματά της η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

Στην πρόθεση ψήφου,η ΝΔ είναι καθαρά πρώτη με 29,1%, εμφανίζοντας άνοδο κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανεβασμένος καταγράφεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με 19,6% από 18,1% τον Δεκέμβριο. Οριακή άνοδο 0,4 μονάδων εμφανίζει και το Κίνημα Αλλαγής. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής, υπό τη νέα του ηγεσία, εμφανίζεται να αυξάνει κατά τι τα ποσοστά του ακόμα και σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Kαταγράφεται με 15% στην πρόθεση ψήφου και με 18,5% στην εκτίμηση ψήφου,ενώ ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται με 8% στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, πράγμα που προσθέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. 


Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό (5,4% στη μέτρηση από  5,3% στις εκλογές του 2019) με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει άνοδο, φθάνοντας στο 5% από 3,7% στην εθνική κάλπη του 2019. Άνοδο εμφανίζει το κόμμα Βαρουφάκη, που καταγράφεται στο 4,1% , ενώ είχε λάβει 3,4% το ’19.

Η δημοκόπηση διενεργήθηκε από 12 ως 18 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο η επικαιρότητα κυριαρχήθηκε από αντιφατικά μηνύματα για την πανδημία – από τη μία ξεκινούσε η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους και από την άλλη καταγράφονταν δεκάδες θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί δήλωναν αισιόδοξοι για σχετική σύντομη αποκλιμάκωση της πανδημίας, λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων της Omicron.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 62% δηλώνει ότι «τα χειρότερα πέρασαν», με έναν στους τρεις πολίτες να διαφωνεί.

Η κόπωση από την πανδημία είναι εμφανής στις απαντήσεις της κοινής γνώμης, με το 81% να δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της είναι «πολύ ή αρκετά σημαντικές» στην προσωπική τους ζωή, ενώ μόλις ο ένας στους πέντε απαντά «ελάχιστα ή καθόλου».

Ωστόσο οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας δεν δείχνουν να επηρεάζονται, με τον ένα στους τρεις να δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη, ενώ το 56% τοποθετείται αρνητικά.

Αργά, αλλά σταθερά, ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν – κάτι που συμβαδίζει με τα επίσημα στοιχεία: To 82%  των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πλέον έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους τρεις στις ηλικίες 17-34 δηλώνει ότι έχει νοσήσει, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 7% στους άνω των 65.

Μπορεί η πανδημία να καταγράφεται και πάλι ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ωστόσο η ανησυχία για την ακρίβεια μεγαλώνει . Το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πανδημία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ τον Δεκέμβριο  την ίδια   απάντηση είχε δώσει το 36%. Αντίθετα , η ανησυχία για την ακρίβεια ανέβηκε στο 32% , από 30% τον Δεκέμβριο – και είναι προφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της επιδημίας , τότε το επόμενο διάστημα θα κυριαρχηθεί από τους φόβους για την άνοδο του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποίηση, με ένα 61%   να δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης  ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την πανδημία  ταυτόχρονα με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Πηγή: pierianews.gr