Την εισαγωγή της βινιέτας στο δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για τις δημόσιες συμβάσεις από το υπουργείο ΑΝΕΠ.

Η βινιέτα η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με πρώτη την Αυστρία, θεωρείται ως ένα ενδεδειγμένο μέσο για την αρχή της αναλογικότητας στην πληρωμή διοδίων στους μεγάλους άξονες της χώρας. Το πως θα λειτουργήσει αυτό θα σύστημα θα αποφασιστεί σε δεύτερη φάση, όμως το αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ είναι το πιο κοινό (θα θυμίζει το αυτοκόλλητο των τελών κυκλοφορίας που εφαρμοζόταν παλαιότερα).

Πως θα λειτουργεί

Όταν ενεργοποιηθεί με απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ θα καθορίζει:

-την υπηρεσία έκδοσης της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου για τη χρήση του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου ή τμήματός του, επιλεγόμενης διάρκειας ισχύος με αναλογική χρέωση και οι λοιπές λεπτομέρειες έκδοσής της, και

-τον τύπο της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, όπως αυτοκόλλητο, που τοποθετείται στο όχημα.

Η βινιέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με την εφάπαξ πληρωμή ανά χρονικό διάστημα (μήνα-έτος) είτε με χιλιομετρική χρέωση η οποία θα μπορεί να συνδέεται με κάποιο λογαριασμό που θα διατηρεί ο χρήστης. Η προπληρωμένη κάρτα διόδου είναι το πρώτο βήμα της εφαρμογής των αναλογικών διοδίων που αποτελεί το επόμενο στάδιο για το υπουργείο Υποδομών.

Επόμενο βήμα για το υπουργείο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων καθώς ο παλαιότερος που επιχειρήθηκε το 2019 τελικά ακυρώθηκε.

Επίσης αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τις κυρώσεις για τις παραβάσεις της μη καταβολής τελών διοδίων αναλογικής χρέωσης και της μη έκδοσης Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής και είσπραξής τους.

Μέχρι τότε, στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης για τις εξαιρέσεις από την απαγόρευση διέλευσης στο οδικό δίκτυο, θα επιβάλλεται από τα αστυνομικά όργανα αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στον οδηγό και στον ιδιοκτήτη του οχήματος διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και ακινητοποίηση των οχημάτων αυτών, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Κάρτα διέλευσης των ΑμΕΑ στους αυτοκινητόδρομους

Παράλληλα ετοιμάζεται και ενιαία κάρτα διέλευσης των αυτοκινητόδρομων για τα ΑμΕΑ. Η πολιτική διέλευσης (δωρεάν ή μειωμένων τελών) θα καθορίζεται από τον κατά τόπους παραχωρησιούχο.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση της ενιαίας κάρτας, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η ενιαία κάρτα, μετά την έκδοσή της, αποστέλλεται ταχυδρομικά προς τους δικαιούχους από την Υπηρεσία Οδικών Τελών. Η κάρτα εμπεριέχει φωτογραφία του Α.με.Α. καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Το δε Α.με.Α πρέπει να επιβαίνει στο όχημα κατά τη διέλευση. Η διέλευση ελέγχεται και δεν θα είναι αυτόματη.

Πηγή: ypodomes.com

Πηγή: pierianews.gr