Την ώρα που η Ευρώπη ταλανίζεται από καταστροφική ξηρασία που έχει στερέψει λίμνες και ποτάμια, οι Καλιφορνέζοι ακούν αυτές τις μέρες τους ειδικούς να προειδοποιούν για μια μεγάλη, πρωτοφανούς έντασης, πλημμύρα.

Ειδικότερα, νέα έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη διπλασιάσει τις πιθανότητες μια καταστροφική πλημμύρα να «χτυπήσει» την Καλιφόρνια τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα μοιάζει καθόλου με οτιδήποτε άλλο έχει βιώσει η πολιτεία στο παρελθόν.

Ο Daniel Swain, επιστήμονας που ασχολείται με το κλίμα στο UCLA και ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, περιγράφει μια μεγάλη πλημμύρα έχει τη δυνατότητα να επιφέρει καταστροφές στις πληγείσες περιοχές και είναι παρόμοια με τα επεισόδια πλημμύρας που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή του Σεντ Λούις και στο Κεντάκι, αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, όπως σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Αυτές οι τεράστιες πλημμύρες, για τις οποίες οι ειδικοί λένε ότι θα μετέτρεπαν τα πεδινά της Καλιφόρνια σε μια «αχανή εσωτερική θάλασσα», μπορεί να είχαν συμβεί στο παρελθόν μία φορά στη ζωή στην πολιτεία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα αυτών των καταστροφικών καταστροφών, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν περισσότερο κάθε 25 έως 50 χρόνια.

Η Καλιφόρνια είναι επιρρεπής σε αυτές τις πλημμύρες λόγω γεωλογικών συνθηκών και μεγάλες πλημμύρες έχουν συμβεί στο παρελθόν – ωστόσο η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την κατάσταση και εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Η περιοχή με τις περισσότερες καταστροφές θα είναι η Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των Σακραμέντο, Φρέσνο και Μπέικερσφιλντ, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Central Valley, περίπου στο μέγεθος του Βερμόντ και της Μασαχουσέτης μαζί, παράγει το ένα τέταρτο των τροφίμων της χώρας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Μια πλημμύρα στο μέγεθος αυτής της κοιλάδας μπορεί να είναι η πιο ακριβή γεωφυσική καταστροφή μέχρι σήμερα, με απώλειες άνω του1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων καθώς θα κατέστρεφε τις πεδινές περιοχές της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων των κομητειών Λος Άντζελες και Όραντζ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό θα ήταν περισσότερο από 5 φορές το κόστος του τυφώνα Κατρίνα, της τρέχουσας πιο δαπανηρής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη φάση μιας σειράς τριών μερών που μελετά τις επιπτώσεις ενός μελλοντικού γεγονότος μεγαπλημμύρας στην Καλιφόρνια. Οι επόμενες δύο φάσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε δύο με τρία χρόνια.

Δείτε εδώ την μελέτη.

Πηγή: pierianews.gr