Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου βρίσκεται στη Χαβάη και εξερράγη για πρώτη φορά εδώ και 38 χρόνια, τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προειδοποίησε τους περίπου 200.000 κατοίκους του Big Island ότι μια έκρηξη «μπορεί να είναι πολύ δυναμική και η θέση και η πρόοδος των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο εκκένωσης στην περίπτωση που οι ροές της λάβας αρχίσουν να κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ δήλωσε ότι η έκρηξη είχε μεταφερθεί σε μια ρηξιγενή ζώνη στη βορειοανατολική πλευρά του ηφαιστείου. Οι ρηξιγενείς ζώνες είναι εκεί όπου ο ορεινός βράχος είναι ραγισμένος και σχετικά αδύναμος – γεγονός που διευκολύνει την ανάδυση του μάγματος.

Η λάβα θα μπορούσε να κινηθεί προς την έδρα της κομητείας Χίλο, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει περίπου μια εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ροή θα είναι παράλληλη με την έκρηξη του 1984, όπου η λάβα ήταν πιο παχύρρευστη και επιβραδύνθηκε.

Το Μάουνα Λόα έχει μια άλλη ρηξιγενή ζώνη στη νοτιοδυτική πλευρά του. Η λάβα θα μπορούσε να φτάσει στις κοντινές κοινότητες σε ώρες ή ημέρες, αν το ηφαίστειο εκραγεί από αυτή την περιοχή.

Ωστόσο ιστορικά το Μάουνα Λόα δεν έχει εκραγεί ποτέ και από τις δύο ρηξιγενείς ζώνες ταυτόχρονα.

Πηγή: pierianews.gr