Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο άτομα πακιστανικής υπηκοότητας, τα οποία ετοίμαζαν επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους για λογαριασμό του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο συλληφθέντες θα ανατίναζαν ένα εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί και ως συναγωγή. Για την υλοποίηση του σχεδίου τους θα τοποθετούσαν βόμβες στο εν λόγω μαγαζί και στη συνέχεια θα τις πυροδοτούσαν.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους συνομιλίες των δύο δραστών κατά τις οποίες έλεγαν ότι θα προχωρήσουν σε δολοφονίες προσώπων στην Ελλάδα έναντι αμοιβής.

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικές αρχές δεν γνωρίζουν το πώς ονομάζεται το δίκτυο τρομοκρατών, στο οποίο ανήκουν οι δύο Πακιστανοί. Τις εντολές τις έπαιρναν από έναν ομοεθνή τους, στο Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες είχαν ως στόχο «όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Μάλιστα, τα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου είχαν ήδη επιλέξει ως στόχο επίθεσης ένα κτίριο, ιδιαίτερης σημειολογίας, είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου, είχαν σχεδιάσει την επίθεση και είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες για την υλοποίηση του «χτυπήματος».

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών το πρωί της Τρίτης (28/3) και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή. Σημειώνεται ότι οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγή: pierianews.gr