Την κορυφαία διάκριση, το χρυσό βραβείο, κατέκτησε μια ομάδα Ελλήνων μαθητών στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Η Ίριδα Αγγελοπούλου, η Βασιλική Ηλιάδη, ο Αλκιβιάδης Κωτσικόπουλος και ο Χρήστος Ρέντζης, της ομάδας PlaisioBots, κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Μέντορες των παιδιών, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου και ο βοηθός της, Ιάσονας Σόμογλου.

Το λεγόμενο «Buddy the Cane», χάρη στους τρισδιάστατους αισθητήρες που διαθέτει, εντοπίζει εμπόδια που βρίσκονται στο περιβάλλον, τόσο στο έδαφος όσο και στο ύψος του κεφαλιού του χρήστη. Αναγνωρίζει το πράσινο και το κόκκινο στα φανάρια, επιτρέποντάς του να διασχίσει με ασφάλεια το δρόμο. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον τυφλό ή με προβλήματα όρασης να το εντοπίσει μέσα στο δωμάτιο. Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια πολύτιμη εφεύρεση να μη βρίσκει τη θέση της στην αγορά.

Η ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πλαίσιο και του Co-CEO Κώστα Γεράρδου, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα μπορεί να γράφει ιστορία, τα παιδιά μας είναι εξίσου ταλαντούχα, αν όχι πιο ταλαντούχα από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, και η παιδεία μας μπορεί και οφείλει να αλλάξει. Τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε τον δρόμο».

Η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, στη Νότια Κορέα, με θέμα «Robot: The Future Transportation».

Πηγή: pierianews.gr