Προβληματισμός επικρατεί για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς η Δανία και η Νορβηγία αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγησή του έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Η Αυστρία διέκοψε τη χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα σχετικά με έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής, ενώ και η Ιταλία γνωστοποίησε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα αυτή. Ακόμη τέσσερις χώρες – η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία – έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες. Αυτή η παρτίδα έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Δανία

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Όπως ανέφερε, η αναστολή στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου λαμβάνει χώρα “έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19”. “Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους” σημειώνει επίσης. Οι αρχές της Δανίας πάντως δεν γνωστοποίησαν πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν, ούτε έγιναν γνωστές

“Τόσο εμείς όσο και ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να απαντήσουμε σε αναφορές για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες” τονίζει σε δήλωσή του ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ. Η χορήγηση του εμβολίου θα ανασταλεί για 14 ημέρες, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας.

Ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για το εμβόλιο μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και τον EMA. “Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως δεν έχουμε επιλέξει να μην χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ότι το βάζουμε σε αναμονή”, τόνισε ο Μπρόστρομ. Εξαιτίας της αναστολής της χρήσης του εμβολίου, η οποία θα επανεξετασθεί σε δύο εβδομάδες, η δανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας μετέθεσε κατά τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία περιμένει ότι όλοι οι Δανοί θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως. Σύμφωνα με τις δανικές αρχές, άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca.

Αυστρία

Σύμφωνα με το Reuters, η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάστηκε.

Νορβηγία

Και οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν την αναστολή “προληπτικά” των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων”, ανέφερε.

Ισπανία

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Η υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε για τέτοια περιστατικά στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι “μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων” και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί την κατάσταση.

Σουηδία

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. “Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση”, δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. “Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων” ανέφερε.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης

Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε από την πλευρά της το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίζοντάς το “ασφαλές και αποτελεσματικό” και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Όπως είπε, “όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ’ αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη”. “Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα” πρόσθεσε.

Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία. Ανέφερε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε εμβολιασθέντες με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι υψηλότερη από τη συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο έως τις 9 Μαρτίου.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΜΑ τονίζει ότι τίποτα δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19. “Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό”, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca έχει δηλώσει πως τα εμβόλιά της υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και ότι “δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο”. Η φαρμακοβιομηχανία πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και πως θα στηρίξει πλήρως την έρευνά τους.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με το Reuters, ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό. “Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. “Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με τη δημιουργία θρόμβων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή: pierianews.gr