Να κηρυχθεί ένοχη η Ρένα Δούρου, τέως περιφερειάρχης Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για τρία αδικήματα για τα οποία δικάζεται σχετικά με τις φονικές πλημμύρες στη Μανδρα Αττικής το 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 25 άτομα, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντίθετα, εισηγήθηκε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η αγόρευση για τους υπόλοιπους είκοσι κατηγορούμενους.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 αλλά μετά από 8 μήνες οδηγήθηκε σε αναβολή. Ξεκίνησε πάλι από την αρχή και τώρα φαίνεται να οδεύει προς την έκδοση απόφασης. Στα μέσα Ιανουαρίου είχε μάλιστα απολογηθεί η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου : “Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια” είχε πει μεταξύ άλλων η κυρία Δούρου.

Το βαρύ κατηγορητήριο

“Από αμέλεια της, ήτοι από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε με τις παραλείψεις της, οι οποίες συνιστούν μη εκπλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεων της, που πηγάζουν εκ του νόμου λόγω της προαναφερόμενης ιδιότητας της” ανέφερε πάντως το κατηγορητήριο τόσο για την πρώην περιφερειάρχη, όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

“Παρέλειψε να κατευθύνει και να δρομολογήσει την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων ή έστω να μειωθούν σημαντικά επιπτώσεις τους, καθώς και να επισπεύσει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση τους στον απολύτως αναγκαίο χρόνο διά της ένταξης τους σε λίστα απόλυτης προτεραιότητας” αναφέρεται στο δικόγραφο.

Κατά το κατηγορητήριο, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής “παρέλειψε να κατευθύνει, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό έργο “Εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου” και ειδικότερα “καθυστέρησε αναίτια και αδικαιολόγητα να προωθήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης περί επικύρωσης των οριογραμμών του προς διευθέτηση τμήματος του ρέματος, η οποία επικύρωση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση που έπρεπε να έχει πληρωθεί προ της έναρξης κατασκευής του έργου”.

Οι καθυστερήσεις Περιφέρειας και οι ευθύνες του Δήμου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Καθυστερήσεις στην ανταπόκριση της Περιφέρειας εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία. “Παρά το γεγονός ότι η νέα οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τις μελέτες της αναδόχου εταιρείας, που αφορούσαν στο συγκεκριμένο έργο οριοθέτησης στις 22 Οκτωβρίου 2014, η έγκριση αυτή πρωτοκολλήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014 και μετά την παρέλευση δύο μηνών, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου 2015 εστάλη με φαξ στο μελετητή, χωρίς μάλιστα την επόμενη του κατεπείγοντος, προκειμένου να ενεργήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα”.

Πηγή: pierianews.gr