Πρώτο κουδούνι μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης χτυπά σήμερα, για τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συνδυασμό με την εθελοντική εξέταση των εκπαιδευτικών, που βρίσκεται ήδη εν εξελίξει.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές  επιστρέφουν στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του νέου κοροναϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Ειδικότερα, για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης,  θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ στόχος είναι να ανοίξουν σταδιακά και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι σαφείς οδηγίες, περιλαμβάνουν τον επιμελή καθαρισμό όλων των χώρων των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα,  τον συχνό αερισμό των αιθουσών, ενώ στα επιπλέον μέτρα πρόληψης συνίσταται και η αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν πολλαπλές εισόδους και εξόδους των σχολείων, όπου είναι δυνατόν, αλλά και διαφορετικές ώρες προσέλευσης. με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων και κηδεμόνων.

Οι διοικήσεις των σχολείων τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνουν emails στους γονείς με τα αναλυτικά προγράμματα προσέλευσης και αποχώρησης, στα οποία τονίζεται η ανάγκη να μη συγχρωτίζονται οι γονείς, την ώρα που αφήνουν και παραλαμβάνουν τους μαθητές από το σχολείο. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχουν λάβει email, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το σχολείο.

Επίσης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν και για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενο χρόνο θα εξεταστεί τι μέλλει γενέσθαι για γυμνάσια και λύκεια, καθώς και για φροντιστήρια, ΙΕΚ, πανεπιστήμια και κέντρα ξένων γλωσσών, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα της Γ` Λυκείου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή: pierianews.gr