Τη ροή του φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του σιβηρικού αγωγού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διακόπτει η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού αναφέρεται ότι διακόπτεται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έως την επόμενη Πέμπτη, 29 του μηνός, η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Σίλε Σιμπίρι» επικαλούμενη λόγους συντήρησής του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μόλις ημέρες μετά τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει πλέον το Πεκίνο από τη Μόσχα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προηγούμενες προγραμματισμένες επισκευές στον αγωγό φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου.

Νωρίτερα, η εταιρεία ανέφερε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από ρωσικό αγωγό στην Κίνα τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 60%. Το 2021, η Gazprom παρέδωσε 10,39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Κίνα μέσω του Σίλε Σιμπίρι, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερο από το 2020.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η Gazprom σημείωσε επίσης νέο ημερήσιο ρεκόρ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού αυτού.

Πηγή: pierianews.gr