Οι ουρές είναι μεγάλες σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να περιμένουν ώρες ολόκληρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα αναρίθμητα περιστατικά, όπου σε κρούσματα κοροναϊού βγαίνουν αρνητικά τα rapid test και μόνο τα PCR βγαίνουν θετικά. Το αμερικανικό FDA έχει πει επισήμως ότι τα rapid test συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον και συστήνει μοριακό τεστ ειδικά σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Οι ελληνικές αρχές πάντως καθησυχάζουν για την αξιοπιστία των rapid τεστ και η κυβέρνηση διά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας συστήνει να μη γίνεται μοριακό τεστ σε περίπτωση θετικού rapid και συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης αναγνώρισε το ζήτημα, αλλά εξήγησε ότι το χρονικό διάστημα του αρνητικού rapid το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και ο κίνδυνος μετάδοσης μικρότερος.

Στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη δόθηκαν νέες οδηγίες σε εμβολιασμένους όσον αφορά τη διενέργεια μοριακών τεστ.

“Μην κάνετε μοριακό αν έχει βγει θετικό το rapid test – Μείνετε σπίτι”

Επίσης, η Μίνα Γκάγκα ζήτησε οι εμβολιασμένοι πολίτες με θετικό rapid test να μην προσέρχονται για PCR, γιατί υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, και να μένουν σπίτι τους.

“Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι”, ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: Δεν έχει νόημα το PCR σε εμβολιασμένους

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι “μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι”.

Σημείωσε ακόμη ότι έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

“Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη. Η μετάλλαξη Όμικρον διαφέρει από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας”, είπε και συνέχισε:

“Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Όμικρον είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση τον κανόνα 5+5. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα”.

“Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό. Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου” σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα.

“Όσο και πιο ήπια να φαίνεται η Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, με την Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με ηλικιωμένους ή με άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό απαιτείται η διενέργεια τεστ”. Ειδική αναφορά έκανε και στους νεαρούς, που θα πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα.

“Με τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος. Επίσης σημείωσε ότι κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Μαγιορκίνης: Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid και θετικό το PCR

Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι “τα rapid test που έχουν λάβει έγκριση από το Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και απέδωσε το φαινόμενο της ανακολουθίας ανάμεσα στα αποτελέσματα των rapid test και των πιο αξιόπιστων -ούτως ή άλλως- μοριακών (PCR) στο φαινόμενο του “διαγνωστικού παραθύρου”.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι από μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε: “Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid”.

Όπως είπε, “η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό. Επίσης να επισημάνουμε ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν”.

“Συμπερασματικά, λοιπόν”, κατέληξε, “η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη. Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα”.

Πλεύρης: Λαϊκίζουν όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR

Ξεκάθαρος ότι στην παρούσα φάση δεν γίνεται να δοθεί η ευκαιρία για μαζικά δωρεάν μοριακά τεστ κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό, εμφανίστηκε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

“Δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν”, αναφέρει και υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση “έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test”. Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές.”.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλασιέ διαγνωστικών κέντρων ο Πλεύρης

“Ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ”.

Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, ενώ σχολιάζει περαιτέρω: “όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος”.

Ηλιόπουλος: Η προτροπή της κ. Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης

Για “επικίνδυνες αλχημείες” και “ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης” από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή την “προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ”. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι η λύση είναι μία, η “άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας”. Ειδικότερα, σε δήλωση του ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει:

“Πολίτες να περιμένουν ώρες για ένα μοριακό τεστ και πλιάτσικο από την απουσία δωρεάν πρόσβασης σε αυτά. Αυτή είναι η ντροπιαστική εικόνα των ημερών. Η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησε καταφεύγει τώρα σε επικίνδυνες αλχημείες. Η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr. Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας”.

Πηγή: pierianews.gr