Τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, αλλά και την άποψή τους για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καταγράφει η νέα μεγάλη μηνιαία δημοσκόπηση που διενήργησε η MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Τα στοιχεία του Α’ μέρους της δημοσκόπησης, με φόντο την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τα πολεμικά σύννεφα πάνω από την Ουκρανία, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων, παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του Α’ μέρους της δημοσκόπησης της MARC:

Η μεγαλύτερη ανησυχία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, είναι η ακρίβεια σε ποσοστό 47%.

Ακολουθούν η πανδημία (ποσοστό 24,2%), η εγκληματικότητα (18%), τα εθνικά θέματα (4,5%), το μεταναστευτικό ζήτημα (2,6%) και οι φυσικές καταστροφές (2,5%).

Τι κυβέρνηση προτιμούν

Το 26,9% των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα, δηλώνει ότι προτιμά μία “αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ”, ενώ το 15,7% απαντά μία “κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ”.

“Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” προτιμά το 11,1%, ενώ το 10,8% επιλέγει “κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΝΔ-ΚΙΝΑΛ”. Ποσοστό 7% συγκεντρώνει η απάντηση “κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ”, ενώ “αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΙΝΑΛ” απαντά πως προτιμά το 2,8% των ερωτηθέντων.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στις θετικές γνώμες των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 47,2% σε “θετική και μάλλον θετική” γνώμη, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 44,2% και ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31%. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλαμβάνει ποσοστό 27,4%, ο Γιάνης Βαρουφάκης 22,7% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 18,4%.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,6%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Πηγή: pierianews.gr