“Πρωτοχρονιά, όπως Χριστούγεννα”. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. “Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων…”, τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δείχνοντας, παράλληλα, προς το τέλος της εβδομάδας για τις ανακοινώσεις, οι οποίες σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας.

“Έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, για να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο, όσον αφορά στα σχολεία. Εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία…”, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως τα μέτρα για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια δεν πρόκειται να χαλαρώσουν. “Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που έχουμε σήμερα σε ισχύ και θα κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση…Είναι προτεραιότητά μας το άνοιγμα των σχολείων θα δούμε τι θα γίνει με τους κλάδους της οικονομίας…Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα ανοίξουν και εάν θα αφορά όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, αυτό θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρχουν από την υπουργό με τους ειδικούς. Αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας και μετά θα έχουμε ανακοινώσεις…”, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Όσον αφορά στα εμβόλια, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου, η χώρα θα έχει παραλάβει 429.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, εν αναμονή και των υπόλοιπων εταιρειών.

“Παραπλανητικά διλήμματα που δεν λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν συμβόλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους…”, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τον εμβολιασμό του. “Δεν είναι στο χέρι καμίας κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει. Είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετίζεται και με την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών που προσφέρουν τα εμβόλια…Σιγά-σιγά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορεί να εμβολιάζεται κάθε μήνα. Έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό που μπορεί να εμβολιάσει πάνω από δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα. Όταν θα έχουμε αυτή την προσφορά φυσικά και θα επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό”, επεσήμανε.

“Εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας και από τα μέτρα που λαμβάνουμε. Επομένως με την προσοχή καθενός και καθεμιάς με την τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί, δε χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας με ένα τρίτο κύμα…”, σημείωσε.

Οι δύο παράλληλες προσπάθειες

“Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, και αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κοροναϊού. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων- να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν, αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση “Ελευθερία”, που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία”, είπε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: pierianews.gr