Η μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Όπως ανακοίνωσε το Συντηρητικό κόμμα, κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Η νέα ηγέτις των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

Χτίζοντας σταδιακά το όνομά της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και έχοντας υπηρετήσει σε καίριες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πιο πολιτικά δυνατή και δημοφιλής από ποτέ, η Λις Τρας γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Το tweet της νέας πρωθυπουργού της χώρας αμέσως μετά την εκλογή της:

Γεννημένη στις 26 Ιουλίου του 1975, η Μαίρη Ελίζαμπεθ Τρας προέρχεται από οικογένεια που υποστηρίζει τους Εργατικούς. Ο πατέρας της είναι καθηγητής καθαρών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Λιντς ενώ η μάνα της ήταν νοσοκόμα, καθηγήτρια και μέλος του Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, ενώ έζησε και για έναν χρόνο στον Καναδά. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο το 1996. Μέχρι τότε υποστήριζε πολιτικά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και υποστήριζε τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την κατάργηση της μοναρχίας.

Πριν ενασχοληθεί με την πολιτική η Λιζ Τρας εργάστηκε στην Shell και στην πρώην εταιρεία Cable & Wireless plc. Η πρώτη της εκλογική αναμέτρηση ήρθε το 2001 όταν βγήκε δεύτερη στις εκλογές του Χεμσγουόρθ του Δυτικού Γιόρκσαϊρ με τους Συντηρητικούς. Προσπάθησε να εκλεγεί βουλευτής και στις εκλογές του 2005, κάτι που κατάφερε εν τέλει στις εκλογές του 2010, στην εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ.

Στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2012, η Λιζ Τρας τοποθετήθηκε στο υπουργείο Παιδείας στην τρίτη κατά σειρά θέση ως Κοινοβουλευτική Αναπληρώτρια Γραμματέας, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 2014 ανέλαβε το πρώτο της χαρτοφυλάκιο ως υπουργός Περιβάλλοντος.

Στις δύο κυβερνήσεις της Τερέζα Μέι, είχε αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος το 2016 μέχρι το επόμενο έτος, όταν και διορίστηκε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών από τις πιο σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπόρις Τζόνσον τέλος, την είχε διορίσει υπουργό Διεθνούς Εμπορίου από το 2019 μέχρι το 2021, υπουργό Γυναικών και Ισότητας και υπουργό Εξωτερικών, θέσεις που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η Λιζ Τρας είχε εκφράσει την πρόθεση της να μπει στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι το 2019, αλλά εν τέλει στήριξε τον Μπόρις Τζόνσον. Αρχικά είχε ταχθεί κατά του Brexit, ωστόσο από το 2017 έγινε ένθερμη υποστηρίκτρια του. Από άποψη πολιτικών ιδεολογιών θεωρείται υποστηρίκτρια του οικονομικού φιλελευθερισμού και η ίδια έχει δηλώσει πως “ήταν περιβαλλοντολογίστρια πριν γίνει της μόδας“.

Τέλος, είναι παντρεμένη με τον Χιου Ο’Λίρι από το 2000 και έχει δύο κόρες.

Πηγή: pierianews.gr