Δραματική έκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή τον ιδιαιτέρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που διεφάνη και από το δείκτη θετικότητας που χθες ανήλθε στο 32%.

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm 107,1. «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι άμαχοι να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς», τόνισε.

Αναφερόμενος στο βαθμό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη (32%), είπε ότι μπορεί αυτό να μη σημαίνει αυτόματα πως ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς έχει μολυνθεί, ωστόσο «είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον covid-19». «Ουαί και αλίμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», είπε.

Πώς είναι η κατάσταση

Στην πόλη βρέθηκαν χθες τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που ανακοίνωσε τη δημιουργία 50 νέων κλινών ΜΕΘ, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3. Στην Αττική, αντίστοιχα, από τις 164 κλίνες Εντατικής COVID-19, κενές ήταν χθες το πρωί οι 48.

Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Πηγή: pierianews.gr