Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 εξακολουθούν να αγνοούνται στα Ιμαλάια, λόγω χιονοστιβάδας, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική αστυνομία.

Το δυστύχημα συνέβη την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, όταν μία ομάδα ορειβατών που αποτελούνταν από 34 άτομα παγιδεύτηκαν στο χιόνι.

Όλοι τους φοιτούσαν σε έναν τοπικό ορειβατικό σύλλογο, το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού. Ανάμεσά τους ήταν 7 διδάσκοντες και μια νοσηλεύτρια. Η χιονοστιβάδα προκλήθηκε κοντά στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-ΙΙ, ύψους 4.880 μέτρων στο κρατίδιο Ουταραχάντ, στη βόρεια Ινδία.

Οι έρευνες σταμάτησαν το βράδυ της Τρίτης λόγω της κακοκαιρίας και ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα το πρωί της Τετάρτης.

«Τα σωστικά συνεργεία έχουν περισυλλέξει 10 πτώματα», ανακοίνωσε μέσω Twitter η αστυνομία του κρατιδίου Ουταραχάντ. Σύμφωνα με αυτήν, 14 άνθρωποι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 5 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο περιοχής της γειτονικής πόλης Ουταρκάσι.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Ουταραχάντ, Πούσκαρ Σινγ Ντάμι, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η έμπειρη ορειβάτισσα Σαβίτα Κάνσουαλ, μέλος των διδασκόντων της ομάδας, βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. Η ίδια πριν από λίγους μήνες είχε κατακτήσει το Έβερεστ και το γειτονικό Μακούλου σε διάστημα μόνον 16 ημερών, σημειώνοντας ρεκόρ στις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν αποσταλεί στην περιοχή για να συνδράμουν στις έρευνες, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ριντχίμ Αγκαρουάλ δήλωσε ότι οι ορειβάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε χαράδρα λίγο μετά την χιονοστιβάδα.

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποτιμούν σε ποσοστά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια, αλλά οι ορειβάτες έχουν παρατηρήσει διεύρυνση των χαραδρών, νερό σε ζώνες στις οποίες υπήρχε προηγουμένως χιόνι και τον πολλαπλασιασμό των λιμνών παγετώνων.

Πηγή: pierianews.gr