Μέχρι στιγμής 14 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ενώ 13 άτομα νοσηλεύονται, οι 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ακόμα 37 κρούσματα πυρετού του Δυτικού Νείλου κατέγραψε το τελευταίο επταήμερο ο ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας το σύνολο από τις αρχές του έτους στα 160, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το 2011.

Μέχρι στιγμής 14 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ενώ 13 άτομα νοσηλεύονται, οι 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς περίπου το 80% των κρουσμάτων παραμένουν ασυμπτωματικά, και μόνο ένα 20% εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Από τους 160 ασθενείς του 2022, οι 98 παρουσίασαν παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπιες εκδηλώσεις όπως πυρετό.

Όλοι οι θάνατοι αφορούν άτομα άνω των 74 ετών, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί στις μητροπολιτικές και περιφερειακές ενότητες:

Θεσσαλονίκης (δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Βόλβης, Λαγκαδά).
Ημαθίας (δήμοι Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας)
Κιλκίς (δήμοι Κιλκίς, Παιονίας)
Πέλλας (δήμοι Πέλλας-Σκύδρας)
Πιερίας (δήμοι Δίου-Ολυμπίου, Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού)
Χαλκιδικής (δήμος Νέας Προποντίδας)
Σερρών (δήμος Βισαλτίας)
Τρικάλων (δήμος Φαρκαδόνας)
Λάρισας (δήμοι Τεμπών, Λαρισαίων, Κιλελέρ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης του 2010, σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν μαθαίνουν ποτέ ότι προσβλήθηκαν.

Τους πρώτους 11 μήνες της περυσινής χρονιάς είχαν αναφερθεί μόνο 59 κρούσματα και 8 θάνατοι, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πηγή: pierianews.gr