Πυροσβέστες συμμετέχουν στις έρευνες που βρίσκονται εξέλιξη στην περιοχή Ζαγοροχωρίων Ιωαννίνων για τον εντοπισμό αεροσκάφους τύπου DV20 της Egnatia Aviation με έναν επιβαίνοντα το ίχνος του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 13:20 μ.μ. ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021. Στις έρευνες συμμετέχουν από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 που απογειώθηκε από το ‘Ακτιο, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 που απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη καθώς και ένα αεροσκάφος C-130. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το αεροσκάφος αναχώρησε από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, απ΄ όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου. Το στίγμα του όμως χάθηκε στο ύψος της Δρακόλιμνης κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες Ζαγορίου σε απόσταση 5-7 μίλια ΒΑ από την πόλη των Ιωαννίνων. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από την Πολεμική Αεροπορία με ελικόπτερο και αεροσκάφος, ενώ έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία, καθώς και η Πυροσβεστική, η οποία κινητοποίησε ομάδα της ΕΜΑΚ και 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR

Η επιχείρηση εντοπισμού του εκπαιδευτικού αεροσκάφους και το ιρακινού πιλότου, που ξεκίνησε το πρωί, με τις δυνάμεις στρατού και Πυροσβεστικής στις περιοχές Χρυσοβίτσας Μετσόβου και Τεπέλοβο Ζαγορίου ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης και ήταν για τρίτη ημέρα, άκαρπη.

Το αεροπλάνο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση από την Κοζάνη στα Γιάννενα και το μεσημέρι της Κυριακής 31 Ιανουαρίου χάθηκε, ενώ πετούσε πάνω από το Ανατολικό Ζαγόρι.

Στην σημερινή επιχείρηση, συμμετείχε και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, για δύο ώρες στην περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου. Συμμετείχαν επίσης πολίτες, κυνηγοί, η Λέσχη 4Χ4 και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού.

Το ερπυστριοφόρο της Αστυνομίας ανέβηκε στο όρος Μιτσικέλι χωρίς να μπορέσει να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο από το αεροπλάνο και τον αγνοούμενο πιλότο. Σφοδρή ήταν η χιονόπτωση στο όρος Μιτσικέλι, κατά την διάρκεια της επιχείρησης από την ΕΜΑΚ, με περιορισμένη ορατότητα και χωρίς τον εντοπισμό κάποιου στοιχείου.

Όλες οι προσδοκίες για την ανεύρεση του αεροπλάνου και του 32χρονου Ιρακινού πιλότου, στρέφονται πλέον στην αυριανή ημέρα, καθώς αναμένεται αλλαγή των καιρικών συνθηκών με βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους,  που θα καθαρίσουν την ομίχλη.

Οι αυριανές έρευνες θα εντοπιστούν στους πρόποδες του Μιτσικελίου από τα χωριά Μηλιωτάδες μέχρι και Ανθρακίτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων συμμετέχουν στην έρευνα, υπήρξε ενδεχόμενη πρόσκρουση του αεροσκάφους, δεδομένου ότι δεν δόθηκε σήμα κινδύνου από τον πιλότο.

Πηγή: ert.gr

Πηγή: pierianews.gr