Εξερράγη το πρωί της Κυριακής το ηφαίστειο Στρόμπολι, στις Αιολίδες Νήσους της Τυρρηνικής Θάλασσας της Ιταλίας, εξαπολύοντας ένα πυκνό νέφος καπνού που «έπνιξε» την περιοχή και λάβα που έφτασε στη θάλασσα.

Η έκρηξη στο Στρόμπολι προκάλεσε τη μερική κατάρρευση του πλαγίου τμήματος του κρατήρα και τη ροή λάβας, η οποία παρήγαγε μία σεισμική δόνηση 3 λεπτών και μικρό τσουνάμι (ύψους 2 εκατοστών) που καταγράφηκε από το σεισμικό δίκτυο.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Ο Ερευνητικός Φορέας Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας δημοσίευσε το υλικό και τις εικόνες του φυσικού φαινομένου.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και με μέγιστη προσοχή, εφόσον το νησί κατοικείται και αποτελεί πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο.

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου η Πολιτική Προστασία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου από κίτρινο στο πορτοκαλί, με έκκληση προς τους κατοίκους να μην βγούνε από τα σπίτια τους και να παραμείνουν μακριά από πόρτες και παράθυρα, ενώ συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας λόγω αναμενόμενης πτώση στάχτης στην κατοικημένη περιοχή.

Το ηφαίστειο Στρόμπολι, που βρίσκεται στη νότια Ιταλία στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας είναι ενεργό και μικρές εκρήξεις γίνονται συχνά ορατές από πολλά σημεία του νησιού.

Οι εκρήξεις του είναι συνεχείς από το 1932.

Πηγή: pierianews.gr