ο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό πάνω από 90%», όπως αναφέρει το Bloomberg. Οκτώ μήνες από την χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα πρώτα αποτελέσματα “στρώνουν” τον δρόμο για τις εταιρείες για να υποβάλλουν αίτηση για έκτακτη χρήση από τις Αρχές, αν η περαιτέρω έρευνα δείξει ότι το εμβόλιο είναι επίσης ασφαλές.

Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση που έγινε σε 94 συμμετέχοντες που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Η δοκιμή θα συνεχίσει μέχρι να συγκεντρωθούν 164 περιπτώσεις. Αν τα δεδομένα διατηρηθούν και η βασική ανάγνωση ασφάλειας που αναμένει η Pfizer σε περίπου μια εβδομάδα φαίνεται επίσης καλή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόσμος διαθέτει ένα νέο εργαλείο για τον έλεγχο μιας πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

“Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να έχουμε για τον πλανήτη και τις ΗΠΑ και για τη δημόσια υγεία” δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για την κλινική έρευνα εμβολίων και ανάπτυξη. Ήταν καλύτερα από το καλύτερο αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε, πρόσθεσε. Με αποτελεσματικότητα για τα πρώτα εμβόλια που αναμενόταν προηγουμένως να κυμαίνεται από 60% έως 70%, “το περισσότερο από το 90% είναι εξαιρετικό”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin.

“Δείχνει ότι ο Covid-19 μπορεί να ελεγχθεί”, υπογράμμισε ο Sahin σε συνέντευξή του. “Στο τέλος της ημέρας, είναι πραγματικά μια νίκη της επιστήμης” πρόσθεσε.

“Τα δεδομένα έχουν όρια. Προς το παρόν, είναι διαθέσιμες λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν είναι γνωστό πόσο καλά λειτουργεί η λήψη σε βασικές υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν διεξαχθεί” περιέγραψε ο Gruber.

Πηγή: Bloomberg

Πηγή: pierianews.gr