“Κλείδωσαν” τα νέα μέτρα μετά την “έκρηξη” του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού, που έφτασαν τα 2.353 την Τρίτη και την αύξηση των διασωληνωμένων στους 422. Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να καταλήξει στις τελικές εισηγήσεις και εν συνεχεία να λάβει τις τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ένα σκληρό lockdown στην Αττική και στις περιοχές που βρίσκονται σε “βαθύ κόκκινο” για δύο εβδομάδες, ενώ για την ώρα φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο για ολικό “λουκέτο” σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα όποια μέτρα αποφασιστούν, θα ανακοινωθούν στις 6.00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα βρίσκεται στην ενημέρωση μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος και θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν “κλειδώσει” οι αλλαγές στο 13033 και στον κωδικό “6”, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το θέμα να κλείσουν τα σχολεία, όλων των βαθμίδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις

Σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο “μικροσκόπιο” μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά στις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφέρειας Αττικής, αλλά όχι με τον κωδικό “6”. Θα γίνονται κανονικά για λόγους εργασίας, υγείας και για όποια άλλη αιτία είναι δικαιολογημένη.

Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.

Τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε ολόκληρη τη χώρα για δύο εβδομάδες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων του κοροναϊού, οι οποίες “αγγίζουν” έντονα και τα παιδιά.

Πηγή: pierianews.gr