Η σημαντική αυτή εξέλιξη θεωρείται σημαντική από σιδηροδρομικές πηγές καθώς τότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των Η/Μ που θα επιτρέψουν μεγαλύτερες ταχύτητες και ασφάλεια στα τρένα που θα τρέχουν πάνω στις ράγες.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προγραμματίζει με τη σειρά της την δρομολόγηση στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη των τρένων που έρχονται από την Ιταλία. Ήδη το πρώτο έφτασε στις αρχές του έτους και τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να έρθει ακόμα ένα. Συνολικά 5 τρένα θα είναι στην Ελλάδα μέχρι το Φθινόπωρο για να αναλάβουν την σύνδεση των δύο πόλεων.

Όπως σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν τα σιδηροδρομικά δρώμενα, η ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης, ETCS, ERTMS είναι το σημείο κλειδί που θα αλλάξει την εικόνα του σιδηρόδρομου και θα ανεβάσει επίπεδο τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ειδικά η δρομολόγηση αυτών των υπερταχειών απαιτεί ένα δίκτυο το οποίο πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα, αξιόπιστα και το σημαντικότερο με ασφάλεια.

Η ολοκλήρωση των Η/Μ

Προχθές η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση της σύμβασης 717 που έχει ως αντικείμενο ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα την σηματοδότηση. Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τα έργα είναι η ΤΟΜΗ-ALSTOM η οποία θα έχει στη διάθεση της 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εργολαβία αφορά όλο τον άξονα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και μέχρι τον Προμαχώνα. Δεν αφορά το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός που είναι έτοιμο και ήδη λειτουργεί (όντας τμήμα άλλης εργολαβίας).

Για το ETCS υπάρχουν δύο συμβάσεις. Η πρώτη, ενεργή από το 2004 αφορά την εγκατάσταση του συστήματος on board. Έχει παραδοθεί από την ΕΡΓΟΣΕ στη ΓΑΙΑΟΣΕ και αναμένεται η ολοκλήρωση της. Η δεύτερη σύμβαση, που υπογράφηκε το 2005, αφορά την εγκατάσταση στις γραμμές. Εδώ, πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότερο σενάριο είναι η ολοκλήρωση των έργων εντός του 2021 καθώς απομένουν κάποιες “ουρές” της.

Το έργο αναβάθμισης της υποδομής ΣΚΑ-ΟΙΝΟΗ

Το έργο αυτό, προγραμματίζεται για την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Θεωρείται από σύσσωμη τη σιδηροδρομική οικογένεια ως ένα απολύτως απαραίτητο έργο. Στο τμήμα αυτό έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην υποδομή (κάτω από τις γραμμές) που κάνει σχεδόν αδύνατη την δυνατότητα διέλευσης τρένων με μεγάλο βάρος, ενώ έχει έντονες κλίσεις που απαγορεύουν τις μεγάλες ταχύτητες.

Σε αυτή τη χρονική φάση το έργο είναι σε μελέτες. Με την ωρίμανση του και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης το έργο θα τεθεί σε διαγωνισμό.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων από-προς Αθήνα προκαλεί και το έργο υπογειοποίησης στα Σεπόλια, έργο που όμως είναι απαραίτητο. Πλέον το δίκτυο για ένα τμήμα 3χλμ είναι με μία γραμμή για την εξυπηρέτηση όλων των τρένων. Αυτή η στένωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 έτη.

Μετά θα υπάρχει ένας διπλός υπόγειος διάδρομος και σταδιακά μέχρι το 2024, τετραπλός που θα είναι ικανός να εξυπηρετεί επαρκώς όλα τα δρομολόγια και την μελλοντική αναμενόμενη αύξηση τους.

Πηγή: pierianews.gr