Νέο πολιτικό τοπίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Στη δημοσκόπηση της MRB για το κανάλι OPEN, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι πλέον κάτω από τις 3 μονάδες. Αντίστοιχο είναι το εύρημα και στη δημοσκόπηση της Prorata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV, με τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 2,5%.

Η δημοσκόπηση της MRB

Την αλλαγή των συσχετισμών των κομμάτων καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Κυριαρχεί η οργή και ο θυμός μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αρνητική είναι η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αναλυτικά για τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN:

Η οργή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

δημοσκοπηση, mrb, διαφορα, νεα δημοσκοπηση, συριζα, νδ

dimoskopisi_mrb_2.jpg

Σε ποσοστό 46,8% απαντούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η κυβέρνηση:

dimoskopisi_mrb_3.jpg

Αρνητική αξιολόγηση κυβέρνησης και Κ. Μητσοτάκη

Αρκετά αρνητικά (18,1%) και πολύ αρνητικά (44,4%) – συνολικά 62,5% – κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

dimoskopisi_mrb_mitsotakis.jpg

dimoskopisi_mrb_4.jpg

Μεγάλο ποσοστό (62,9%) κρίνουν αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών:

dimoskopisi_mrb_5.jpg

Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες το δυστύχημα στα Τέμπη για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές απαντούν:

Οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%.

dimoskopisi_mrb_6.jpg

Δημοσκόπηση MRB – Η πρόθεση ψήφου στις εκλογές 2023

Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται για πρώτη φορά κάτω από το 2,9%. Απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

δημοσκοπηση, mrb, προθεση ψηφου, οπεν, διαφορα νσ συριζα

dimoskopisi_mrb_8.jpg

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή στα έγκυρα είναι στο 3,2%.

Η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%.

dimoskopisi_mrb_9.jpg

Η δημοσκόπηση της PRORATA

Σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.

Δημοσκοπηση, Protata, Προθεση ψηφου, Attica

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Τεμπη, δημοσκοπηση, Prorata, Attica

Πηγή: pierianews.gr