Κίνδυνος για την καρδιά

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με μετά ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Atherosclerosis, η κατανάλωση καθημερινά ενός αναψυκτικού ή άλλου ποτού με προσθήκη ζάχαρης σχετίζεται με 16% αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στο ​The American Journal of Clinical Nutrition, η συχνή κατανάλωσή αναψυκτικών με και χωρίς ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Απειλή διαβήτη

Αν και η κατανάλωση αναψυκτικών δεν φαίνεται να σχετίζεται με την άμεση αύξηση του σακχάρου στο αίμα, εντούτοις απαιτείται προσοχή όσον αφορά τα αναψυκτικά και τον κίνδυνο διαβήτη. Μάλιστα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο το 2018 στο Current Developments in Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών ή διαίτης συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Επίσης ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε άνδρες κατά τη διάρκεια της επταετούς παρακολούθησής τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

SOS για το ήπαρ

Το ήπαρ εμπλέκεται άμεσα στον μεταβολισμό των σακχάρων. Το βασικότερο γλυκαντικό των αναψυκτικών, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, φαίνεται ότι αυξάνει την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο QJM: An International Journal of Medicineυπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και την μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Χαλούν τα δόντια 

Η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά είναι γνωστό ότι φθείρει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Επιπρόσθετα νεότερες μελέτες αναδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο που φέρει για την οστική υγεία -και συγκεκριμένα τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου- η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών. Η μελέτη αφορούσε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ επισημαίνεται ότι παλαιότερες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της μειωμένης οστικής πυκνότητας σε έφηβες και νεαρές γυναίκες.

Πηγή: pierianews.gr