Νέο πρέσβη στη Λευκωσία διόρισε χθες με διάταγμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο Μουράτ Ζιαζίκοφ ο οποίος διετέλεσε και αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο επί Σοβιετικής Ένωσης όσο και επί Ρωσίας. Ο νέος πρέσβης κατάγεται από την αυτόνομη περιοχή της Ινγκουσετίας στον Καύκασο και είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Η Μόσχα με χθεσινό προεδρικό διάταγμα ανακοίνωσε τον διορισμό του Μουράτ Ζιαζίκοβ ως νέου πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, σε αντικατάσταση του Στανισλάβ Οσάτσικ.

Ο Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ είναι Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος 65 χρόνων ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Κιρκιζίας, ενώ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης διετέλεσε πρόεδρος από το 2002 έως και το 2008 της αυτόνομης περιοχής της Ινγκουσετίας, μιας περιοχής η οποία γειτονεύει με την επίσης αυτόνομη περιοχή της Τσετσενίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία είναι δόκτορας Φιλοσοφίας, ενώ διετέλεσε αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης και της διαδόχου της, FCB της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες διαθέτει το «Π», ο διορισμός του νέου πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία, όχι για την πρότερη του δράση στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά για το γεγονός ότι δηλώνει σουνίτης μουσουλμάνος. Πληροφορίες του «Π» από τη ρωσική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η επιλογή του είναι καθαρά πολιτική, δεν είχε καμία σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί απόφαση του ιδίου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μηνύματα με αποδέκτες

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η επιλογή του νέου αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στη Λευκωσία στέλνει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Το ότι διετέλεσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν εκπλήττει γιατί αυτό αποτελεί σύνηθες φαινόμενο των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Ούτε φυσικά και τίθεται θέμα για τη θρησκεία του.

Εκείνο, ωστόσο, που σημειώνεται είναι ότι ένας μουσουλμάνος Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία θα έχει εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό και ενισχυμένο στάτους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Όπως υποστηρίζουν διπλωματικές και άλλες πηγές, ενώ ο διορισμός του συγκεκριμένου πρέσβη δεν ερμηνεύεται ως αντιπαραθετική κίνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ταυτοχρόνως φερέγγυο συνομιλητή των κατεχομένων και του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα δε με επαΐοντες σε σχέση με την τακτική σήμερα της ρωσικής προεδρίας, πιθανώς ο διορισμός του να αποτελεί μία ακόμη θετική ανταπόκριση ή ένα ακόμα δώρο του Ρώσου Προέδρου προς τον μοναδικό σήμερα δυτικό συνομιλητή του, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν τη στάση του Τούρκου Προέδρου στην ουκρανική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι ο Ρώσος Προέδρος το τελευταίο διάστημα έδωσε διά των αποφάσεων του, σειρά και άλλων «δώρων» στον Ερντογάν, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είτε στην παρουσία της Άγκυρας στη Συρία. Είναι προφανές ότι η παρουσία του νέου πρέσβη στη Λευκωσία δεν θα διαφοροποιήσει τα διπλωματικά θέσμια. Ωστόσο, η παρουσία του δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα και σε σχέση με ανοίγματα της Μόσχας προς τα κατεχόμενα.

Πηγή: pierianews.gr