Η κάλπη της Τουρκίας έβγαλε νικητή αλλά όχι πρόεδρο. Μετά από μια εκλογική βραδιά θρίλερ το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ έδωσε μεν την πρωτιά – κόντρα στις προβλέψεις, στον Ταγίπ Ερντογάν, με ποσοστό όμως που δεν του εξασφάλισε την επανεκλογή του στην προεδρία. Κατόπιν αυτών οι δύο αντίπαλοι θα κληθούν να λύσουν τις εκλογικές τους διαφορές σε μια νέα αναμέτρηση στις 28 Μαίου.

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωνε 49,7% έναντι 44,4% του Κιλιτσντάρογλου, ενώ το ποσοστό του ήταν καθόλη της διάρκεια της βραδιάς σε σταθερά πτωτική πορεία.

Το μόνο σίγουρο της κάλπης είναι το άκρως πολωμένο κλίμα που υπήρξε και το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Κυριακής απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ψυχραιμία.

Άλλωστε από τις πρώτες ώρες μετάδοσης των αποτελεσμάτων η αντιπολίτευση έσπευσε να αμφισβητήσει τον τρόπο μετάδοσης κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του βιάστηκε να προδικάσει τη νίκη για τον Κιλιτσντάρογλου.

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο μοναμάχων αποτυπώθηκε και μέσω Twitter με τον τούρκο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι «το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού», ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Στις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις καταμετρήσεις, καθώς είναι πιθανό και οι δύο πλευρές να αμφισβητήσουν επί μέρους αποτελέσματα.

Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 5% των ψήφων είναι πιθανός ρυθμιστής του αποτελέσματος στο δεύτερο γύρο και σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι Κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των Τούρκων πολιτών, στην εκλογική διαδικασία με περίπου 65 εκατομμύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες.

Πηγή: pierianews.gr