Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου του, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στην οικονομική και ενεργειακή προοπτική της Ιταλίας.

“Είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική επίπτωση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην φάση αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και ούτε ενδεχόμενη μειωμένη παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε:

“Αν η ΕΕ μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου, με την ειρήνη. “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας”. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αποσαφήνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν σήμερα σταματούσαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ιταλία -χάρη στα αποθέματά της- θα ήταν καλυμμένη μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, τέλος, δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης του 3,1%, με δημόσιο έλλειμμα στο 5,6%. Παράλληλα, η μείωση των φόρων στα καύσιμα, κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο, παρατείνεται μέχρι τις 2 Μαΐου.

Πηγή: pierianews.gr